Samen blijven wonen in het zorgcentrum


Verhuizen naar een zorgcentrum is een ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor echtparen die vaak al vele jaren samenwonen. Een aantal zorgcentra bij Proteion beschikt over echtparenappartementen, ruime appartementen voor twee personen. In dit verhaal vertelt mevrouw Van de Boel-Schreurs over hoe zij en haar man het samenwonen bij zorgcentrum Proteion Sterrebosch in Thorn ervaren. Ook Tirza Winkelmolen, verzorgende IG bij Sterrebosch, vertelt over de meerwaarde van echtparenappartementen.

Samenwonen in de echtparenkamers

Dichtbij elkaar

Mevrouw Van de Boel-Schreurs woont ruim twee jaar met haar man samen bij Sterrebosch. “Voordat we naar het zorgcentrum verhuisden, kregen mijn man en ik al enige tijd thuiszorg. Langzaam werd de dementie van mijn man erger. Ik ben zelf ook niet meer de jongste en kan niet alle zorg op me nemen. Toen kwam de vraag: ‘Wat nu?’. We zijn al zo lang samen. Ik kan me niet voorstellen dat we ineens apart van elkaar wonen. Het liefste wil je toch samenblijven. Dat voelt vertrouwd en veilig. Daarbij wil ik dicht bij hem zijn voor als zijn gezondheid verslechterd. Via de Thuiszorg kwamen we terecht bij Sterrebosch. Hier werd ons verteld dat zij ook over echtparenappartementen beschikken. Alsof het zo moest zijn, kwam een van deze appartementen vlak na dit gesprek vrij. Hier besloten we direct voor te gaan.”

Eén adres

“Ik ben ontzettend blij dat we voor dit appartement hebben gekozen. Onze kinderen en kleinkinderen hoeven maar naar één adres op bezoek, mijn man krijgt de zorg die hij nodig heeft en ook ik krijg inmiddels zorg voor mijn eigen ouderdomskwaaltjes. Het fijnste vind ik dat ik weet dat mijn man hier veilig is. De appartementen zijn erg ruim en mooi ingericht. De woonkamer is groot, een prima keuken en ook de badkamer is ruim en voorzien van alle hulpmiddelen. Bij Sterrebosch voelen we ons thuis en op ons gemak. Een mooie oplossing die voor rust zorgt.”

Tirza en mevrouw over de echtparenkamer

Fijn voor de hele familie

Tirza, Verzorgende IG bij Sterrebosch, ziet hoe waardevol deze appartementen zijn voor de echtparen die hier komen te wonen. “Wanneer iemand naar het zorgcentrum verhuist en nog een partner heeft, komen zij terecht in een moeilijke situatie. Echtparen zijn op die leeftijd vaak al erg lang samen. Als zij vervolgens noodgedwongen van elkaar gescheiden worden, kan dat voor veel verdriet zorgen. Apart wonen heeft ook als nadeel dat de partner manieren moet zien te vinden om zijn of haar geliefde te bezoeken. Meestal zijn zij zelf ook niet meer goed ter been en worden zij afhankelijk van familieleden of mantelzorgers om bij de partner op bezoek te gaan. Partners die thuisblijven kunnen ook last krijgen van eenzaamheid. Als je al zo lang samenwoont, ben je gewend aan iemand om je heen. In het zorgcentrum ben je meer onder de mensen en maak je sneller een praatje met andere bewoners. Daarnaast hoeven naasten maar op bezoek bij één adres en is het een herkenbare situatie voor kinderen en kleinkinderen. Zo zijn de echtparenappartementen niet alleen een mooie oplossing voor de echtparen zelf, maar ook voor hun naasten.”

In goede handen

“Het is vaak een hele opluchting voor mensen als ze horen over deze mogelijkheid. Dit was ook het geval bij mevrouw Van der Boel-Schreurs. Het is mooi om te zien hoe zij zich steeds meer thuis is gaan voelen. Toen ze hier net woonden, ging mevrouw altijd mee met haar man als hij ergens naartoe ging. Inmiddels trekt ze vaker haar eigen plan. Ze weet dat haar man in goede handen is. Zo zijn ze dichtbij elkaar terwijl ze allebei de ruimte hebben. Dit zorgt voor meer rust en vrijheid.”

Weloverwogen beslissing

“Soms zien we dat echtparen na enige tijd samen te wonen, er toch zelf voor kiezen om apart van elkaar te gaan wonen. Bijvoorbeeld als een van de twee dementie heeft en ’s nachts vaker ronddwaalt of wanneer het echtpaar elkaar door de dementie minder goed begrijpt. Als ze dan besluiten om apart van elkaar te gaan wonen, hebben ze hier meer vrede mee. Dan is het een weloverwogen, eigen beslissing. Daarnaast hebben ze het zorgcentrum al leren kennen en weten ze dat de partner in goede handen is. Een verhuizing naar het zorgcentrum is erg ingrijpend, vooral omdat de partner zonder problemen zich machteloos voelt. Door deze optie aan te bieden, geef je de eigen regie terug en kunnen ze alsnog dichtbij elkaar blijven wonen óf er zelf voor kiezen om dit niet te doen. Het kunnen maken van een eigen keuze; dat maakt een groot verschil.”

Meer informatie over de echtparenappartementen leest u op: ‘echtparenappartementen: samenwonen in het zorgcentrum’.