Van deeltijdverblijf naar voltijd wonen bij RCG


Deeltijdverblijf maakt het mogelijk dat cliënten langer verantwoord thuis blijven wonen. Daarnaast krijgen mantelzorgers meer lucht én kunnen cliënten geleidelijk wennen aan een mogelijk toekomstig verblijf in een zorgcentrum. In dit verhaal vertellen mevrouw Bemelmans, eerste deeltijdbewoner bij zorgcentrum Proteion RCG in Roermond, en Sandra Braeken, teamleidster bij RCG, hoe deeltijdverblijf de overgang naar voltijd verblijf makkelijker heeft gemaakt.  

Eerste_bewoner_deeltijdverblijf_RCG

Op zoek naar een oplossing

Mevrouw Bemelmans (eerste deeltijdbewoner bij RCG): “Ik woon al mijn hele leven in Roermond. Inmiddels ben ik 88 jaar en krijg ik ouderdomskwaaltjes, waaronder slecht zien en slecht horen. Zelfstandig wonen is daarom ook minder veilig. Ik ging daarom samen met mijn dochter op zoek naar een oplossing. Als echte Roermondse wil ik natuurlijk in deze stad blijven wonen. Bij RCG was eerder dit jaar geen plek meer voor een voltijd bewoner. De thuiszorgmedewerker vertelde me over een nieuw zorgaanbod, het deeltijdverblijf bij zorgcentrum RCG in Roermond. Al snel raakte ik in gesprek met Sandra. In het bijzijn van mijn dochter en de thuiszorg vertelde zij ons alles over het deeltijdverblijf bij RCG. Ik heb geen seconde getwijfeld en meteen ingestemd. Wat was ik blij met deze mogelijkheid!”

Een eigen plek

“Ik logeerde al snel 4 dagen per week bij RCG en de andere dagen woonde ik thuis. Zo kon ik eerst kijken of ik me thuis voelde in het zorgcentrum en of ik het hier leuk zou vinden. Het heen en weer verhuizen was best pittig. Alle medewerkers zijn gelukkig zo behulpzaam en aardig! Ze hielpen me met het in- en uitpakken van mijn spullen én ze hadden veel contact met mijn dochter. In het begin was het eventjes wennen maar inmiddels voel ik me helemaal op mijn gemak. Toen Sandra me vertelde dat er een plekje vrij was gekomen op de Pollart om blijvend te komen wonen, was ik ontzettend blij! Sinds eind vorig jaar heb ik hier mijn eigen plek waar ik me écht thuis voel. Sandra heeft me verzekerd dat ze nog eens bij mij op de koffie komt. Hier kijk ik nu al enorm naar uit!” 

Een uniek zorgproduct

Sandra Braeken (teamleidster Binnenhof RCG):  “Sinds het najaar in 2022 zijn we begonnen met het aanbieden van deeltijdverblijf bij RCG. Dit is een uniek zorgproduct in de regio en houdt in dat bewoners een aantal dagen van de week in het zorgcentrum verblijven en de andere dagen thuis. Op deze manier kunnen cliënten langer deels thuis vertoeven en wordt de drempel voor permanente opname kleiner. Daarnaast zorgt het ervoor dat mantelzorgers  Natuurlijk zijn er randvoorwaarden om gebruik te maken van deeltijdverblijf. Je hebt bijvoorbeeld een WLZ-indicatie nodig. De situatie van de cliënt en de benodigde zorg moet natuurlijk ook passen bij een deeltijdverblijf.”

Van deeltijd naar voltijd

“Mevrouw Bemelmans is de eerste deeltijd-bewoner bij Proteion. Door het deeltijdverblijf kon ze eerst wennen aan ons zorgcentrum en ervaren of ze zich hier thuis kon gaan voelen. Natuurlijk is het ook pittig om iedere keer weer de spullen in en uit te pakken. Samen met het team help ik haar hierbij. Sinds 1 november is mevrouw van deeltijd overgegaan naar voltijd. Nu heeft ze écht haar eigen plekje. Ik had niet anders verwacht dan dat ze zich hier thuis zou voelen. Het was altijd een feestje als ze er was. Iedere keer als ik bij haar op bezoek ging om te evalueren, was het gezellig en spatte het enthousiasme en de dankbaarheid van haar af. Gelukkig blijft ze in de buurt en kan ik langs voor een kopje koffie op haar nieuwe plekje. Het is mooi om te zien dat ze zich zo snel thuis voelt bij ons. Ze is ontzettend blij dat ze deze kans heeft gekregen en gegrepen.” 

Over deeltijdverblijf

Deeltijdverblijf maakt het mogelijk dat cliënten langer verantwoord thuis blijven wonen. Daarnaast worden mantelzorgers op deze manier ontlast én kunnen cliënten geleidelijk wennen aan een mogelijk toekomstig verblijf in een zorgcentrum. Om in aanmerking te komen voor deeltijdverblijf, dienen cliënten aan drie criteria te voldoen. Zo dient u cliënt van Proteion te zijn en in Roermond te wonen. Daarnaast dient u een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg-indicatie) te hebben en deze zorg thuis te kunnen krijgen. Als laatste dient u iedere 14 dagen voor 7, 8 of 9 dagen te kiezen voor een verblijf in een zorgcentrum.

Het verblijf en de geboden zorg tijdens deeltijdverblijf bij Proteion worden volledig vergoed vanuit de Wlz. Wel kan het zijn dat de eigen bijdrage van een cliënt aan het CAK door het deeltijdverblijf verandert. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij het CAK.

Klik hier voor meer informatie over deeltijdverblijf bij Proteion.