“Ik kan eindelijk weer gewoon ‘mam’ zijn”


Linda werkt alweer 6 jaar vol passie en toewijding als thuisbegeleider bij Proteion. Een van haar cliënten is Benny, die al 11 jaar in een van de servicewoningen van Proteion woont. Linda speelt een cruciale rol in het leven van Benny en zijn moeder, ‘mam’ Nelly.

Benny worstelde een lange periode met depressies en psychosen. Tijdens die moeilijke tijd ontving hij veel steun van zijn ouders, maar toen de zorg thuis te zwaar werd, schakelden ze de hulp van Proteion in om het leven van hun zoon weer op de rit te krijgen. En dat hielp.

Nu is Linda een waardevolle toevoeging in Benny’s leven. Met haar wekelijkse bezoeken van 1,5 uur helpt Linda hem om overzicht te creëren en werken ze eraan dat Benny stabiel blijft en nieuwe mogelijkheden ziet. Linda: ‘’Ik geef tips en sturing hoe Benny het beste het huishouden kan aanpakken. De eerste drie kwartier van mijn bezoek praten we vooral bij met een kopje koffie. Daarna neem ik samen met Benny het huishoudlijstje door, dat hij zelf heeft gemaakt, en gaan we aan de slag.”

Van links naar rechts: Benny, Linda en Nelly

Geen angst meer 

Moeder Nelly, door Benny steevast ‘mam’ genoemd, vertelt: ‘’Toen Benny 11 jaar geleden nog bij ons thuis woonde merkten wij dat zijn leven stilstond. Ondanks dat we er als ouders voor hem waren, zagen we geen vooruitgang. Het ging gewoon niet meer thuis. Dat is het moment dat wij verder zijn gaan kijken en uiteindelijk bij Proteion terecht zijn gekomen. Toen is hij hier gaan wonen en zijn wij ook verhuisd. Naar ‘hier tegenover’. Niet letterlijk, maar ik kan wel vanuit de gang op zijn appartement uitkijken. Zo is hij toch in de buurt en ben ik altijd bereikbaar.”

‘’Wat ik zo fijn vind aan de begeleiding van Proteion is dat het heel veel werkzaamheden en angst bij mij heeft weggehaald. Zeker na het overlijden van mijn man. De zorg voor Benny deel ik nu met Linda en ligt niet bij mij alleen. Ik voel me daardoor meer ontspannen en heb minder zorgen over wat er allemaal wel niet kan gebeuren.”

‘’Wat ik zo fijn vind aan de begeleiding van Proteion is dat het heel veel werkzaamheden en angst bij mij heeft weggehaald.”

Meer tijd voor gezelligheid

Nelly benadrukt hoeveel positieve veranderingen ze bij Benny heeft opgemerkt sinds Linda in hun leven is gekomen. “Benny komt weer lachend naar me toe”, vertelt ze met een glimlach. Het feit dat Benny nu vaker voor de gezelligheid bij mij op bezoek komt, is een direct resultaat van Linda’s betrokkenheid. We gaan zelfs weer samen op vakantie en plannen regelmatig dagjes uit. Dankzij de hulp van Linda, kan ik eindelijk gewoon weer ‘mam’ zijn.”