ELV: kortdurende zorg tussen ziekenhuis en thuis


‘Ik kon hier zonder zorgen herstellen’

Ineens lag mevrouw Suskens op de grond. Thuis gestruikeld over het lage drempeltje van de badkamer. Ze wist meteen dat het mis was met haar enkel. In het ziekenhuis bleek al snel dat hij aan twee kanten gebroken was. Een operatie volgde en een paar dagen later kon mevrouw Suskes naar zorgcentrum Proteion RCG in Roermond, afdeling eerstelijnsverblijf (ELV), om verder op te knappen. 

ELV_ervaringsverhaal

Kort verblijf

“Eigenlijk wilde ik meteen naar huis”, vertelt mevrouw Suskens. “Dat ging natuurlijk niet. Ik hoefde niet meer in het ziekenhuis te blijven, maar ik had nog wél zorg nodig. Bij Proteion RCG maak ik gebruik van het eerstelijns verblijf (ELV). ELV is een kort verblijf waarbij het de bedoeling is dat je, zodra het verantwoord is, weer naar huis gaat. Voor mij is dit een hele fijne oplossing. Ik heb een mooie ruime kamer met een eigen douche en een klein keukentje. Mijn ontbijt en lunch eet ik in mijn kamer. Daarvoor wordt de tafel gedekt met het eten dat ik zelf kan bestellen. Voor de warme maaltijd ga ik ’s avonds naar het restaurant, dat is pure verwennerij! Een vrijwilliger rijdt me daar in mijn rolstoel naartoe. Het is hier allemaal zo goed geregeld en iedereen is zo vriendelijk.”

Goede voorbereiding voor thuis

Thuis heeft mevrouw Suskens een grote tuin waar ze graag in werkt. “Ik ben altijd bezig. Dat hier zoveel te doen is, zorgt voor veel afleiding. We kienen, er wordt muziek gemaakt en ik kan hier naar de heilige mis en naar de kapper. Drie keer in de week krijg ik fysiotherapie. Ik word er dus ook goed op voorbereid om straks thuis weer zelfstandig te leven. Wat ik zelf kan, doe ik zelf. Dat wordt gestimuleerd, ook al zou de verpleging het zelf tien keer sneller kunnen. Ik vind het erg fijn dat je de hele dag bezoek kunt ontvangen. Zelfs mijn hondje Bobby mag meekomen.”

Zonder zorgen herstellen

Als alles goed is, krijgt mevrouw Suskes loopgips en mag ze over een paar dagen naar huis. Mevrouw Suskes: “Ik ga graag naar huis, maar ik ben heel blij dat ik hier terecht kon voor een ELV. Ik heb hier zonder zorgen kunnen herstellen. Ik voelde me echt veilig. De zorg die ’s nachts even een hoofd om de deur steekt om te kijken of alles goed is, dat ga ik zeker missen. Straks krijg ik nog een tijdje thuiszorg en dan hoop ik dat ik deze zomer weer lekker in de tuin kan werken.”

Eerstelijns verblijf

Eerstelijns Verblijf (ELV) is speciaal bedoeld voor mensen die tijdelijk extra zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of als het thuis door ziekte of andere omstandigheden even niet meer gaat. De huisarts of specialist bepaalt of iemand in aanmerking komt voor ELV. Dat doet hij eventueel in samenspraak met de transferverpleegkundige van het ziekenhuis, de wijkverpleegkundige of de specialist ouderengeneeskunde.

Bij ELV streven we naar een verblijf van maximaal 29 dagen. Als de situatie dit vraagt kan het verblijf verlengd worden tot uiterlijk een half jaar. ELV wordt betaald vanuit de Zorgverzekeringswet.

Proteion biedt ELV bij zorgcentra Proteion RCG in Roermond (Binnenhof), Proteion De Kreppel in Heythuysen en bij Samen Zorgen Huis Leudal.