Samen op huisbezoek


We zijn op huisbezoek, Marcel, geriatriefysiotherapeut, en ik. Bij een echtpaar waarvan meneer dementie heeft. We gaan vaak samen op bezoek bij cliënten thuis. Het werkt goed om de situatie vanuit verschillende vakgebieden te bekijken en vervolgens samen tot een behandelplan te komen. De cliënt is daar sneller en beter mee geholpen.

Linda Berghs (Ergotherapeut) en Marcel Kessels (Geriatriefysiotherapeut)

Een aantal maanden geleden zaten we hier ook, in dezelfde huiskamer. Toen voor de eerste keer. Mevrouw kon de zorg voor haar man niet meer aan. Meneer was volledig afhankelijk van zijn echtgenote. Zelf naar het toilet gaan of douchen lukte niet meer en zichzelf verplaatsen ging alleen nog met een rolstoel. Na een korte rondleiding door het huis zag ik dat door een aantal kleine aanpassingen mevrouw gemakkelijker voor haar man zou kunnen zorgen.

Ook Marcel zag mogelijkheden. Fysiotherapie zou meneer weer wat zelfredzamer kunnen maken. Toch kostte het ons moeite om mevrouw hiervan te overtuigen. Dat maken we vaker mee. Partners die voor hun man of vrouw zorgen zijn soms bang de zorg uit handen te geven. We hebben toen besloten het stap voor stap aan te pakken. Eerst fysiotherapie. Daarna met ergotherapie en aanpassingen in huis (douchestoel en bedbeugel) meneer leren om zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf te doen.

”Dat maken we vaker mee. Partners die voor hun man of vrouw zorgen zijn soms bang de zorg uit handen te geven’’

We zitten alleen in de huiskamer. Mevrouw is naar de keuken om koffie en haar man te halen. Een paar minuten later zien we hem lachend achter zijn vrouw aan komen lopen. De rollator doet zijn werk. “Hij loopt zo 200 meter op een dag met dat ding”, zegt zijn vrouw terwijl ze ons koffie inschenkt. “Ook lukt het hem weer om zelf te douchen en naar het toilet te gaan. Binnenkort gaat hij zelfs 2 dagen naar een dagbesteding hebben we besloten.” Mevrouw lacht. “Wat fijn”, hoor ik Marcel zeggen. “Dan zijn we op het punt gekomen dat u zelfstandig verder kunt en we de therapie kunnen afsluiten.’’

We stappen voldaan de deur uit en spreken met het echtpaar af dat we contact houden. Als het nodig is kunnen ze altijd bellen en, indien gewenst, de therapie in overleg opnieuw starten.

Linda Berghs