Palliatieve Zorg: ”wat geef jij jouw collega’s mee?”


Binnen Proteion hebben we nieuw beleid ontwikkeld rond palliatieve zorg omdat we samen nóg beter vooruit willen denken. We vroegen nauw betrokken collega’s naar het belang hiervan en naar hun ervaringen. Ook geven ze tips en adviezen. 

Fenna Bergmans, geestelijk verzorger Proteion RCG en Roncalli

”Ik vind het heel fijn dat palliatieve zorg binnen Proteion de aandacht krijgt die het verdient. Ik zie palliatieve zorg als een samenspel van factoren waar de focus ligt op leven aan de dagen toevoegen, in plaats van dagen aan het leven. Het contact dat ik als geestelijk verzorger heb met cliënten zit op het spirituele vlak. Ik voer gesprekken over zingeving en levensvragen. Bronnen van zin hoeven niet alleen religieus te zijn.

”Leven aan de dagen toevoegen, in plaats van dagen aan het leven”

Mijn professionaliteit ligt in het voeren van het gesprek met een diepere laag. Waarbij ik oog heb voor dat wat van betekenis is voor een bewoner. Mijn collega’s zijn mijn ogen en oren: zij kunnen inschatten waaraan een bewoner behoefte heeft. Ze kunnen naar mij verwijzen voor dat diepere gesprek op het gebied van zingeving en spiritualiteit.”

Mariëlle Pijpers, palliatief verpleegkundige in Hospice Zenit

”Uitgangspunt van goede palliatieve zorg voor mij is dat een cliënt of gast, zoals wij iemand noemen die we in het hospice verzorgen, kan sterven waar hij of zij dat wil. Het nieuwe beleid helpt mensen hierin bewust keuzes te maken. Voor de meeste mensen geldt dat ze thuis willen sterven, maar ze hebben vaak niet in de gaten wat hier allemaal bij komt kijken. Aan ons als verplegenden en verzorgenden daarom de taak heel goed te luisteren naar de behoefte die iemand in deze fase van het leven heeft en hier zo goed mogelijk op in te spelen.

”Help bewuste keuzes te maken”

Het belangrijkste is dat ik collega’s in de thuiszorg wil meegeven, is dat ze er niet alleen voor staan. Het delen van ervaringen over dit mooie en intieme deel van ons werk is zó belangrijk.”

 

Met dank aan Fenna en Mariëlle