Een gewoon bijzonder dagje uit


In de zorgcentra worden vaak leuke activiteiten georganiseerd voor de bewoners. Zo ook bij zorgcentrum Proteion Libermannhof in Gennep, waar bewoners er regelmatig op uit gaan met de medewerkers en vrijwilligers. Onlangs bezochten ze met het busje samen een gezellig cafeetje waar ze genoten van koffie en gebak.

‘Een andere omgeving doet veel met mensen’

“Het welzijn van onze bewoners is ontzettend belangrijk. Leuke en passende activiteiten dragen hieraan bij. Deze breken namelijk de dag en zorgen ervoor dat bewoners volop kunnen genieten,” vertelt Laura, welzijnscoach en activiteitenbegeleider bij Libermannhof. “Ik denk dat ik wel de leukste baan heb binnen de hele organisatie! De uitstapjes met het busje van de Vrienden van Norbertus zijn de kers op de taart. Het is een geweldig initiatief hier in Gennep. Zowel de bewoners en vrijwilligers en ik genieten ervan om samen ergens naartoe te gaan. Een andere omgeving doet veel met mensen.”

‘Het feest begon al in de bus’

“Met de chauffeur bespreek ik vooraf waar we naartoe gaan. Dit hangt ook af van het groepje bewoners dat meegaat. Als iemand ergens graag naartoe wilt, kijken we of we daarheen kunnen. Zo rijden we de ene keer bijvoorbeeld naar het geboortedorp van iemand, of we bezoeken een kapel of specifiek museum. Ik kijk ook altijd naar iets nieuws of iets dat we al even niet meer hebben gedaan. Door corona waren dit soort uitjes een lange tijd niet mogelijk. Nu het weer mag, merk je hoe belangrijk deze uitjes zijn.”

“Onlangs hebben we met een groep een klein cafeetje bezocht in Keent. Het feest begon al in de bus! We gingen via een toeristische route, door een natuurgebied mét Nederlandse Schlager muziek op de radio. Eenmaal op het terras genoten we samen van lekkere appeltaart met koffie. Er was ook een museum met huishoudelijke apparatuur uit de jaren 60, wat veel herinneringen opriep. Het was een geweldige dag waarbij we samen veel hebben gelachen.”

‘Bewoners leren elkaar ook beter kennen’

“Door samen met een groep iets te ondernemen, leer je de mensen beter kennen. Bewoners leren elkaar natuurlijk ook beter kennen! Als je samen in een zorgcentrum woont, is het fijn als je een paar mensen hebt waar je het goed mee kunt vinden.”

“Voor veel ouderen is het niet meer zo vanzelfsprekend om naar buiten te gaan of iets te ondernemen. Ik vind het ontzettend fijn dat ik hierin kan helpen en de ruimte krijg om iets te organiseren. Zeker als het gaat om het bezoeken van een plek die voor iemand belangrijk is. We kunnen bewoners veel bieden met onze duofietsen en binnen-activiteiten, maar met het busje kunnen we ook andere plekken bezoeken. Op deze manier creëren we samen een bijzondere dagje uit.”