Merve: leren en werken als verzorgende


Merve (28) begon in april met het leer-werktraject voor verzorgende bij Proteion. Eén dag per week volgt ze samen met haar collega-studenten lessen bij Gilde Opleidingen in Venlo. De andere dagen werkt ze bij zorgcentrum Roncalli in Roermond. Hier kan ze dat wat ze heeft geleerd meteen toepassen in de praktijk. In dit gewoon bijzondere verhaal deelt Merve haar ervaring met het werken en leren tegelijkertijd.  

‘Dit is mijn kans’

“Ik ben erg leergierig en wil me graag verder ontwikkelen. Tijdens de coronacrisis ben ik bij zorgcentrum Roncalli gaan werken als flexmedewerker. Hier ontdekte ik dat het werken in een zorgcentrum helemaal bij me past. Je bouwt hier echt een band op met je collega’s en de bewoners.

Toen ik een tijdje geleden hoorde over het leer-werktraject verzorgende van Proteion, dacht ik: ‘Dit is mijn kans!’ Ik besloot te reageren en kort daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Eén dag na mijn sollicitatiegesprek kreeg ik al het goede nieuws: ik mocht starten met de opleiding! Het sollicitatieproces verliep zo soepel. Het contact met de mensen bij Proteion gaf me een goed gevoel om deze uitdaging aan te gaan.” 

werken en leren bij Proteion

“In april startte de opleiding met twee lesdagen per week. Het is een klas met allemaal nieuwe medewerkers van Proteion. Na een paar weken gaan we nog maar één dag naar school. Het is fijn dat ik altijd terecht kan bij mijn collega’s als ik iets niet zeker weet of hulp nodig heb. Sommige opdrachten vind ik lastig omdat ik de Nederlandse taal niet optimaal beheers. Ongeveer 2,5 jaar geleden ben ik namelijk van Turkije naar Nederland verhuisd.” 

‘Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en anderen te kunnen helpen’

“Dankzij het leren en werken tegelijkertijd kan ik alles wat ik heb geleerd meteen toepassen. Ook weet ik dat ik dadelijk steeds meer verantwoordelijkheden krijg, bijvoorbeeld na het afronden van de medicijntoets. Dit geeft mij nóg meer motivatie. Op dit moment help ik bewoners met de algemene dagelijkse levensverrichtingen, zoals douchen en aankleden. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en anderen te kunnen helpen. Dat ik de bewoners hier leer kennen en mag helpen, maakt deze baan betekenisvol en dankbaar. Door een praatje te maken, te luisteren en samen iets leuks te doen, zorg je ook voor een lach op iemands gezicht. Dat vind ik heel mooi aan mijn werk.” 

Wil jij net als Merve tegelijkertijd werken en leren in de zorg? Klik dan hier voor de opleidingsvacature verzorgende en begin in dit najaar aan een gewoon bijzondere uitdaging.