De vele gezichten van Jane’s werkweek


In de rubriek ‘De vele gezichten’ laten we de vele gezichten van werken bij Proteion zien. Want geen dag is hetzelfde. En dat komt door die kleine dingen die elke dag gewoon bijzonder maken. Jane Kok neemt ons mee in haar afwisselende werkweek als teamleidster.

Jane is teamleidster bij zorgcentrum Proteion Roncalli in Roermond. Ze haalt veel voldoening uit de waardevolle contacten die ze heeft met zowel medewerkers als bewoners. Ze is trots dat ze in haar werk van betekenis kan zijn in het leven van anderen. Lees meer over wat de werkweek van Jane zo bijzonder maakt.

Betekenisvol werk

“Ik start mijn werkweek met een ronde langs alle afdelingen om te kijken hoe het met de medewerkers en bewoners gaat. Het is voor mij waardevol om te weten hoe collega’s zich voelen en om op de hoogte te zijn van bijzondere situaties bij de bewoners. Als ik mijn ronde heb gedaan, lees ik mijn mail. Een moment voor mezelf waarin ik de tijd neem om alle mails zo goed mogelijk te beantwoorden. Later in de ochtend staat een efficiënte teamvergadering met het managementteam van de regio op de agenda. Na de vergadering volgt de overdracht op de afdeling. Tijdens deze overdracht nemen we gezamenlijk de ochtend door, evalueren we gebeurtenissen, en bespreken we zaken die ‘s middags opgepakt moeten worden. Ik vind dit een waardevol moment. Later op de dag staat er een “goed gesprek” met een van de medewerkers op de planning. Een persoonlijk één-op-één gesprek waarin ik écht de tijd neem om een luisterend oor te bieden. Ik haal voldoening uit een “goed gesprek” waarin ik ontdek wat iemands ontwikkel- en knelpunten zijn, zodat we samen mogelijk een plan kunnen opstellen. Ik vind het belangrijk om naar collega’s te luisteren en te ondersteunen bij eventuele vraagstukken. Om 16:00 uur rond ik mijn werkdag met een tevreden gevoel af”.

Een productieve werkdag

“Op dinsdag start ik mijn werkdag met het bijwerken van mijn mailbox. Hierna staat een afspraak ingepland met een van mijn collega’s. Dit overleg bevordert niet alleen onze samenwerking, maar draagt ook bij aan een beter inzicht in de lopende zaken binnen het team. Na dit gesprek bekijk ik samen met de roosteraar het rooster van de medewerkers. Samen kijken we naar de beschikbaarheid, de te plannen taken en andere relevante factoren om ervoor te zorgen dat het rooster optimaal aansluit bij de wensen van zowel het team als de organisatie. Verder verwerk ik vandaag de ruilingen van medewerkers in hun roosters. Om 14:00 uur zit mijn werkdag er alweer op”.

Tijd voor ontspanning

“Op mijn vrije dag begin ik in de ochtend wat relaxter. Mijn oudste dochter wordt om 8.15 uur naar school gebracht, daarna breng ik lekker even tijd door met mijn jongste dochter. Vervolgens begin ik met wat huishoudelijke taken. Dat zijn niet mijn favoriete bezigheden, maar ze moeten wel gebeuren. Rond 12.30 uur komt mijn oudste dochter uit school en zorg ik voor een lekkere lunch die we gezellig samen opeten. In de middag trekken we er meestal samen op uit. Gezellig even de stad in, naar een binnenspeeltuin of gewoon ergens koffiedrinken waar de kinderen zich kunnen uitleven. Zo’n vrije dag is zo weer voorbij, omdat ik deze vaak helemaal vol plan.”

Van persoonlijk contact tot strategisch overleg

“Op donderdag begin ik mijn werkdag weer met een ronde langs de afdelingen om te polsen hoe het met iedereen gaat. Ik haal veel voldoening uit de contacten en wil graag iets betekenen voor de medewerkers en bewoners. Na deze ronde heb ik een wekelijks overleg met de andere teamleiders. Een informeel overleg om samen te sparren en elkaar bij te praten over wat er allemaal speelt. Persoonlijk haal ik altijd veel motivatie uit dit wekelijkse overleg. Om 9:30 uur heb ik een tweewekelijks teamleidersoverleg met onze regiomanager. Hierin bespreken we beleidszaken, delen we plannen, pakken we problemen aan en bespreken we cijfers. Een fijn gesprek om de stand van zaken met elkaar te delen. Na deze vergadering volgt een overdrachtsmoment op de zorgafdeling. Hier probeer ik zo vaak als het kan bij aanwezig te zijn. Tijdens deze bijeenkomst wordt kort door het verzorgend personeel de stand van zaken besproken t.a.v. de bewoners op de afdelingen, andere bijzonderheden en welke acties nog uitgezet moeten worden. Ik vind dit altijd prettige gesprekken, omdat ik zo in een korte tijd op de hoogte ben van de lopende zaken, kan meedenken en direct actie kan ondernemen. Om 14:00 uur is het einde van mijn werkdag en ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Mijn werk is zo afwisselend, van contact met de HR business partner over bijvoorbeeld verzuimcasussen, tot overleggen met collega-teamleiders en de roosterplanner over formatieruimte. Daarnaast voer ik ook gesprekken met vrijwilligers en bespreek ik activiteiten vanuit het “Uitpunt”.

Vrijdagse dynamiek

“Op vrijdag start ik mijn werkdag, zoals gebruikelijk, met mijn ronde langs de afdelingen. Ik kom erachter dat een collega vandaag ziek is. Ik overleg met de andere collega’s de werkzaamheden en werkdruk. Samen vinden we een passende oplossing. Om 9:00 uur heb ik een gesprek met een vrijwilliger en medewerker van Uitpunt. Uitpunt is dé centrale plek voor alles wat er bij Roncalli op het gebied van welzijn wordt georganiseerd. Leuke activiteiten, een fijne, zinvolle dagbesteding, dat maakt de dag voor onze bewoners gewoon bijzonder. Later in de ochtend heb ik een sollicitatiegesprek met een zorghulp. Ik beschouw dit als een waardevolle kans om niet alleen nieuwe teamleden te verwelkomen, maar ook om hun persoonlijke en professionele kwaliteiten te leren kennen. Na deze gesprekken ga ik de gewerkte uren van alle medewerkers fiatteren. Daaropvolgend voer ik telefonische gesprekken met zieke medewerkers om een plan van aanpak op te stellen en eventuele benodigde ondersteuning te bieden. Een bijzonder waardevol moment van de dag is het “goed gesprek” dat ik voor de tweede keer deze week met een van mijn medewerkers voer. Ik ervaar dit als zeer prettig, omdat ik op deze manier écht even één-op-één aandacht voor deze medewerker heb. Eigenlijk zou vandaag om 16:00 uur het einde van mijn werkdag zijn, maar omdat ik deze week langer heb gewerkt heb ik de mogelijkheid om eerder naar huis te gaan. In de auto terug naar huis, kijk ik terug op een productieve week. Met een heerlijk gevoel start ik mijn weekend!”.

“Met een heerlijk gevoel start ik mijn weekend!”

Word jij mijn collega?
Jij. Met alles dat je bent en in je hebt. Zorgmedewerker, vriend(in), enthousiasteling, sociaal persoon. Het zijn die vele gezichten waarnaar wij op zoek zijn. Daarmee maken jij en wij samen elke dag gewoon bijzonder. Met elkaar, voor onze cliënten. Bekijk alle vacatures op www.welkombijproteion.nl/vacatures.