5 vragen over… thuisondersteuning


U wilt het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar met sommige praktische zaken kunt u wel wat hulp gebruiken. Daarvoor kunt u terecht bij onze thuisondersteuners. Maar wat doen zij precies? In deze ‘5 vragen over…’ geeft thuisondersteuner Marian Kellenaers van Proteion duidelijkheid.

1. Wat is thuisondersteuning?
“Thuisondersteuning omvat allerlei vormen van praktische ondersteuning in en rond het huis. Samen doen, dat is de kern”, zegt Marian. Zij werkt als thuishulp en sinds kort ook als thuisondersteuner, een nieuwe functie waarbij Proteion Schoon en Proteion Thuisbegeleiding samenwerken. De thuisondersteuner neemt de taken niet over van een cliënt, maar is er om te helpen wanneer de kleine dingen in en rond het huis niet altijd meer alleen kunnen. “Ik ga bijvoorbeeld bij iemand langs waarmee ik samen een boterham eet en de afwas doe. Of er gewoon even zijn, zodat de partner tussendoor op zijn gemak een hobby kan beoefenen.”

‘Samen doen, dat is de kern’

2. Voor wie is thuisondersteuning?
Thuisondersteuning is er voor mensen die net iets meer ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven in en rond het huis. Op deze manier kan iemand thuis blijven wonen en wordt geholpen waar het nodig is. “Thuisondersteuning kan ook de mantelzorger even ontlasten”, licht Marian toe. “Onze thuisondersteuning is altijd maatwerk en wordt geboden vanuit een vast en vertrouwd team. Wij bekijken steeds welke thuisondersteuners het beste passen bij de behoefte van een cliënt. Zo zorgen we voor een optimale match.”

3. Wat doet een thuisondersteuner (en wat niet)?
“We komen in de ochtend of middag, afhankelijk wat iemand nodig heeft. Soms maar voor een uurtje, soms voor langere tijd”, zegt Marian. “De ene cliënt helpen we met koken en de was doen, de andere helpen we met klaarmaken voor de dag en zorgen dat ze op tijd klaar zijn voor de dagbesteding. Het draait altijd om praktische ondersteuning. Denk aan: samen licht huishoudelijk werk of boodschappen doen, eten bereiden, tuinieren, wandelen of ergens op bezoek gaan.”

4. Wat kost het?
Thuisondersteuning wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Hierin wordt bepaald hoeveel uren er voor thuisondersteuning beschikbaar is.

5. Hoe regel ik thuisondersteuning?
Om in aanmerking te komen voor thuisondersteuning heeft u een Wlz-indicatie nodig. Heeft u deze? Of nog niet? Neem contact op met ons Klantcontactcentrum via 088-850 00 00 (maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur). Ons team helpt u graag verder.