Steeds een nieuwe uitdaging voor basisarts Lisa


“Arts zijn in een verpleeghuis lijkt misschien stoffig, maar in werkelijkheid vind ik het dynamischer en uitdagender dan werken in het ziekenhuis. Met mijn werk bij Proteion maak ik voor mijn gevoel écht het verschil.” Basisarts Lisa Schapink werkt sinds vorig jaar bij de Limburgse ouderenzorgorganisatie Proteion. “Focus op je vak, flexibiliteit om je eigen werk in te delen en mee kunnen denken over de toekomst van de ouderenzorg” noemt Lisa gewoon bijzonder aan werken bij Proteion.

Wat maakt werken in een verpleeghuis zo uitdagend?

“Als basisarts ben jij verantwoordelijk voor de behandeling van kwetsbare ouderen in het verpleeghuis. Bij de behandeling van onze bewoners (met psychogeriatrische en somatische zorgvragen) kom je immers een diversiteit en complexiteit aan medische vraagstukken tegen. Die behoeven vaak een multidisciplinaire benadering en behandeling. Een bewoner met dementie die revalideert na een gebroken heup, bijvoorbeeld. Of iemand met Parkinson in de laatste levensfase. Zowel van je medische inhoudelijke kennis, maar ook van je communicatieve vaardigheden en inlevingsvermogen wordt veel gevraagd. Dat maakt dat je steeds met andere uitdagingen aan de slag gaat en medische zorg levert die afgestemd is op de bewoner en de familie. Juist de wensen van kwetsbare ouderen en hun familie matchen met wat medisch mogelijk en haalbaar is – en soms bewust terughoudend zijn met behandelen – maakt het vak uitdagend, dynamisch en leuk!”

‘De wensen van kwetsbare ouderen matchen met wat medisch mogelijk en haalbaar is’

Wat maakt Proteion een goede werkgever voor jou?

“Je bent betrokken bij de bewoner vanaf de eerste dag in het verpleeghuis tot en met de laatste levensfase, waarin jij steeds het verschil maakt en de aansturende factor bent. Bij Proteion krijg je goede begeleiding van de specialisten ouderengeneeskunde in jouw team. En als je wil, kun je ook meedenken en werken in het ontwikkelen van onze zorg, gekoppeld aan ons Medisch Leidersschapsprogramma. Je wordt betrokken bij het beleid achter de zorg, waardoor je écht invloed hebt. Daarnaast heb ik veel vrijheid om mijn uren in te delen zoals ik het prettig vind, word ik qua arbeidsvoorwaarden goed gewaardeerd en krijg ik tijd om me echt te verdiepen in complexe casussen.”

‘Je wordt betrokken bij het beleid achter de zorg, waardoor je écht invloed hebt’

Hoe ziet het team eruit?

“Binnen Proteion Expertise & Behandeling werken artsen en paramedici intensief samen. Ik werk vanuit de vakgroep samen met specialisten ouderengeneeskunde (SO’s) en basisartsen. Het is een hecht, betrokken en deskundig team, waarin laagdrempelig ruimte is voor intervisie, supervisie en leermomenten. Een aantal collega’s studeert nog of is zich aan het specialiseren. Elk van ons is verbonden aan één of meerdere zorgcentra, waardoor je de bewoners, collega’s in de zorgteams en ketenpartners goed leert kennen. Zelf werk ik bij zorgcentra Proteion Hornerheide in Horn en Proteion De Kreppel in Heythuysen, waardoor ik zowel betrokken ben bij psychogeriatrische, somatische en revalidatiezorg.”

Leuk werk, is jullie team eigenlijk compleet?

“We hebben een paar hele leuke vacatures”, besluit Lisa. “Basisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten moeten écht even kijken op onze vacaturewebsite: welkombijproteion.nl. Of neem even contact op als je vragen hebt.”