101-jarige mevrouw Derckx woont nog steeds in haar eigen boerderij


Onze 101-jarige cliënt mevrouw Derckx krijgt hulp bij het huishouden van thuishulp Petra. Mede daardoor woont mevrouw Derckx nog steeds in haar eigen boerderij. En dat is wat ze het allerliefst wil.   

Thuishulp en cliënt in tuin

“Het bejaardenhuis is voor oude mensen”, begint mevrouw Derckx. “Ik ben blij dat ik nog altijd op mijn eigen vertrouwde plek woon. Daar geniet ik volop van de tuin, van alle bloemen die er bloeien en van de vogels. Als het mooi weer is, loopt Petra vaak even met me naar buiten.”

Levensgenieter

Petra: “Ik vind het geweldig om te zien hoe mevrouw van het leven geniet. Hoe bijzonder is het dat mevrouw Derckx, iemand die zelfs een jaar ouder is dan Proteion, nog in haar eigen boerderij woont?”

‘We hadden meteen een klik’

Zielsverwant

“Petra komt twee keer per week”, zegt mevrouw. “Ik ben altijd blij als ze komt. Ik voel me zo vertrouwd met haar. Mijn schoondochter Marion plaagt me weleens. Dan zegt ze: ‘Petra is de enige die jou uit bed krijgt.’ Dat klopt wel een beetje. Petra voelt mij goed aan. Ze weet precies wat ik fijn vind, ze verwent me zelfs een beetje.”

Daadkracht

Petra vindt het fijn om aan mevrouw haar zelfstandigheid te werken. “Toen ik hier vier jaar geleden voor het eerst binnenstapte, hadden we meteen een klik. We begrijpen elkaar gewoon. Als mevrouw eens moeite heeft om uit bed te komen en ik zeg dat we toch écht het bed moeten verschonen, dan staat ze met plezier op. En als ze weinig eetlust heeft, gaan mijn bruine boterhammetjes met roomboter er wél in.”

Dankbaar

Mevrouw Derckx: “Petra zorgt ervoor dat het huis schoon is. Maar eigenlijk doet ze veel meer. Ze zorgt voor gezelligheid en ze houdt goed in de gaten hoe het met mij gaat. Dankzij de hulp van Petra, de zorg van Proteion en mijn kinderen kan ik nog steeds op de boerderij wonen. En dat is wat ik het allerliefst wil.”