‘Vrijwilligerswerk veel dankbaarder dan een baantje in de horeca’


2021, jaar van de vrijwilliger: scholier Benthe Bosman ontdekt de ouderenzorg

Vrijwilligers in een zorgcentrum zitten meestal al lang niet meer op school. De 17-jarige Benthe Bosman uit Roermond doet 6 VWO én vrijwilligerswerk in zorgcentrum Proteion Roncalli. En dat vinden de bewoners héél gezellig! Omdat 2021 het jaar van de vrijwilliger is, zochten we deze gewoon bijzondere vrijwilliger eens op.

Vrijwilliger Benthe

Tijd over

“Tijdens de lockdown begin van dit jaar had ik veel tijd over, dus ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Zo kwam ik op de website van Proteion, waar ik zag dat je eigenlijk op heel veel manieren iets kunt doen in het zorgcentrum. Iets dat bij je past. Nu help ik hier om de week en in de vakanties bij het ontbijt en in de huiskamer. Ik help mensen bij het eten en maak een praatje met ze. In het begin was dat wel wennen. Zo is er een bewoner met dementie die soms vergeet dat ze al gegeten heeft. Hoe leg ik dat nou uit, dacht ik de eerste keer. Toen heb ik overlegd met een medewerker. De keer daarna heb ik nog wat lekkers voor mevrouw gepakt, want ze kan het wel hebben om nog wat extra’s te eten.”

‘Nu kan ik ervaren of dit écht bij me past’

Opleiding

Benthe zit in 6 VWO. Tijd om een keuze te gaan maken voor een vervolgopleiding. “Ook daarom heb ik voor Roncalli gekozen. Werken met ouderen lijkt me leuk, maar is het dat ook? Nu kan ik ervaren of dit écht bij me past, en of ik misschien een vervolgopleiding richting de zorg wil kiezen.  Ik ben er nog niet uit, maar ik vind het wel heel gezellig. En veel dankbaarder dan een baantje in de horeca! Laatst maakte ik een praatje met een mevrouw die altijd zit te breien. Ik vroeg haar wat ze maakte en ze liet me allerlei breisels zien. En ze gaf me een zelfgemaakte dromenvanger, dat vond ik zo lief!”

Vrijwiliger Benthe

Frisse neuzen

Binnenkort start Benthe met nog een project bij Roncalli: frisse neuzen. Dat is eigenlijk geen vrijwilligerswerk, want ze krijgt ervoor betaald. Zo komt er ook nog een bijbaantje uit haar contacten bij Roncalli. “Het frisse neuzen project betekent dat jongeren bewoners ophalen om met ze te gaan wandelen – eventueel in de rolstoel. Lekker even samen naar buiten en een praatje maken. Ik heb er heel veel zin in. En volgens mij vinden de bewoners het ook wel leuk als ik er vaker ben. Ze reageren meteen heel enthousiast als ik binnenkom. Het is weer eens wat anders, denk ik!”

Ook een vrijwilligersbaan vinden die past bij jouw talent? Bekijk de vacatures of neem direct contact op met het zorgcentrum in de buurt!