Jaar van de vrijwilliger: ‘De kers op de taart!’


Proteion heeft ruim 1.500 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor onze cliënten. Zij zijn van onschatbare waarde. Reden genoeg om hen in het jaar van de vrijwilliger extra in het  zonnetje te zetten. “De vrijwilligers zijn de kers op de taart!”, zegt Gonny Tubee, coördinator vrijwilligers bij  Zorgcentrum Sterrebosch.

“Het begint met de lach van de bewoner. Dat is waar we het voor doen’, zegt Gonny. “Samen met mijn collega-coördinatoren zijn wij de spin in het web als het gaat om vrijwilligerswerk in de zorgcentra. Het blijft elke keer bijzonder als iemand zich meldt voor vrijwilligerswerk. Dan komt iemand binnen die iets voor een ander wil doen. Als coördinator ga ik met hen in gesprek. Samen kijken we wat voor werk past. Het moet voor iedereen een goed gevoel opleveren.”

Proteion heeft ruim 1.500 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor onze cliënten. Zij zijn van onschatbare waarde. Reden genoeg om hen in het jaar van de vrijwilliger extra in het  zonnetje te zetten. Gonny en Stef wandelen met een bewoonster.

‘Lach van de bewoner’

“Samen met de coaches op de werkvloer begeleiden we de vrijwilligers. En we maken duidelijke afspraken. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De vrijwilligers hebben een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de bewoners. Dat waarderen we enorm. Jaarlijks wordt voor hen een feestavond georganiseerd, ontvangen ze een presentje op Nationale Vrijwilligersdag en Dag van de Zorg. Daarnaast organiseren we regelmatig themabijeenkomsten. Dan nemen we vrijwilligers mee in een bepaald onderwerp, zoals de omgang met mensen met dementie. Maar de mooiste waardering die je krijgt, is natuurlijk die lach van de bewoner.

Actief zijn als vrijwilliger brengt niet alleen een lach op het gezicht van de bewoner. Het zorgt ook voor een lach op het gezicht van de vrijwilliger zelf. Je krijgt zoveel waardering van bewoners. Dat is onbetaalbaar. Daarnaast zijn er ook voorbeelden van mensen die doorstromen naar een betaalde functie. En het is gewoon heel gezellig en goed voor de sociale contacten.”

Big smile

Stef Cornelissen, vrijwilliger bij zorgcentrum St. Jozef in Wessem, beaamt de woorden van Gonny: “Ik ga elke keer met een goed gevoel naar St. Jozef en keer met een ‘big smile’ terug. Ik help de mensen met kienen en ga regelmatig een rondje met ze lopen. Als ik dan na een uurtje terugkom, stralen ze helemaal. Dat is genieten!”

Vrijwilliger Stef: ‘Ik ga elke keer met een goed gevoel naar St. Jozef en keer met een ‘big smile’ terug’

De vrijwilligerscoördinatoren: spin in het web als het gaat om vrijwilligerswerk in de zorgcentra