Samen op weg naar gezond gewicht


De specialist ouderengeneeskunde van ons revalidatiecentrum De Kreppel schakelt mij in voor een mevrouw met ondergewicht. Na een gebroken heup en een ziekenhuis opname kwam ze terecht in ons revalidatie centrum. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis heeft ze onvoldoende op haar voeding gelet, wat leidde tot jeuk en ontlastingsklachten vanwege haar lactose-intolerantie. Hierdoor durfde ze niet meer te eten en daardoor is ze veel gewicht verloren.

Als diëtist adviseer ik zowel cliënten als zorgverleners over eten en drinken. Dit doe ik in onze zorgcentra en bij mensen thuis. Zo ook bij deze mevrouw. Ze geeft aan dat ze in het revalidatiecentrum heel erg zoekende was naar de juiste voeding. Ik heb toen lactosevrije zuivel voor haar geregeld en afgesproken met de keuken om tijdens de warme maaltijd rekening te houden met haar lactose intolerantie. Met de reguliere voeding kreeg ze niet alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Vandaag ben ik weer bij haar thuis. Na de revalidatie heeft ze ook nog in het ziekenhuis gelegen. Hier heeft ze de aanbevolen drinkvoeding niet gebruikt, waardoor ze weer is afgevallen. Ze schrikt van haar smalle gezicht, wat haar nog gemotiveerder maakt om op een gezond gewicht te komen. Ik adviseer haar om de drinkvoeding weer op te bouwen. Daarnaast heb ik een lijstje opgesteld met lactosevrije zuivel en zuivel op sojabasis die ze het beste in de supermarkt kan halen. Samen zorgen we ervoor dat ze gezond aankomt in gewicht.

Ik raad ook steeds meer plantaardige voeding aan als dat mogelijk is. Door als samenleving meer plantaardig te eten, dragen we bij aan een duurzamere, gezondere en rechtvaardigere wereld. Voor kwetsbare ouderen is het echter een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bij een plantaardig dieet moet je relatief meer voedsel consumeren, omdat de opneembaarheid van plantaardige eiwitten lager is. Dat is best lastig bij een lage eetlust. Daarom blijf ik als diëtist nauwgezet kijken naar de voedingsbehoeften van ouderen en zoek ik naar passende oplossingen. Aan het eind van mijn bezoek kijkt ze me aan met een glimlach. “Fijn dat je bent gekomen Joyce”. We spreken af dat ik haar over een tijdje bel om te kijken of ze meer op gewicht is gekomen. Voldaan stap ik de auto in. Op deze manier help ik graag.

Joyce Bisschops

Meer informatie

Benieuwd wat diëtetiek voor jou kan betekenen? Lees hier meer over diëtetiek.