Raad van Bestuur: ‘Je mag best een beetje trots zijn op Proteion’


Bestuurders Wiel Ploegman en Bjorn Ceresa blikken in ons personeelsmagazine terug op 2021. Wat een feestelijk jubileumjaar zou worden, werd opnieuw een roerig coronajaar. Het interview met Wiel en Bjorn delen we graag hier op elkedaggewoonbijzonder.nl.

Hoe kijk je terug op 2021?

Wiel: “Het jaar van de vaccinaties. In januari barstte het los. Medewerkers konden een afspraak maken bij de GGD, ons eigen team ging langs bij de bewoners. Toen ik een weekend ‘undercover’ meeging met het vaccinatieteam zag ik de opluchting van de bewoners. Het voelde echt als het startpunt waarop mensen zich veiliger gingen voelen. In het voorjaar leek het of we het gewone leven weer een beetje gingen oppakken. Projecten werden (opnieuw) opgestart en de agenda liep weer vol met vergaderingen. Her was fijn om elkaar weer te ontmoeten. Een gesprek via Teams is toch anders dan samen aan tafel of bij de koffieautomaat. Tussendoor even praten over thuis, de kinderen, je weekend geeft binding. Zeker voor nieuwe collega’s is het moeilijk om die binding te voelen die er gewoonlijk bij Proteion is.”
Bjorn: “De hectiek van nu was er niet het hele jaar. Gelukkig! Ondanks de omstandigheden hebben we veel voor elkaar gekregen. De dagelijkse zorg is goed, mensen hebben over het algemeen fijn kunnen werken.”

‘Het is zo verdrietig als je een afdeling moet afsluiten voor bezoek’

Wat was moeilijk dit jaar?

Bjorn: “Hoewel alles intussen organisatorisch goed is geregeld, heeft het toch telkens enorme impact als er collega’s of cliënten in quarantaine moeten. Het is zo verdrietig als je een afdeling tijdelijk moet afsluiten voor bezoek. Of dat een team zo hard moet werken om het rooster nog rond te krijgen.”
Wiel: “Steeds denk je dat je over de berg bent, maar dan blijkt er nog een lange weg voor je. Ook nu weer. Ook al worden veel mensen dankzij de vaccinatie en booster minder ernstig ziek, het is wel enorm ingrijpend. Zowel voor het werk als vanwege het hoge verzuim onder medewerkers. Het wordt steeds moeilijker om de maatregelen te volgen en allemaal de schouders eronder te zetten. Maar we doen wat we kunnen. Iedereen heeft goede wil en hart voor onze cliënten. Dat zien we echt.”

Wat was het hoogtepunt van 2021 voor jou?

Bjorn: “De samenwerking in de regio is beter dan ooit. Die kreeg een boost doordat we samen moesten optrekken om de problemen rondom corona aan te kunnen. Inmiddels voel ik dat die wil om samen te werken er écht is. Als ketenpartners heb je allemaal een rol in de zorg rond de cliënt en alleen samen kun je de juiste zorg op de juiste plek bieden. Aan die ambitie kunnen we nu – dankzij corona – verder bouwen.
Wiel: “In november – net voor de nieuwe maatregelen – zijn we met 70 leidinggevenden gestart met het management development-traject. We willen met onze leidinggevenden een nieuwe start maken, hun ontwikkeling stimuleren en hen ruimte geven een eigen bijdrage te leveren terwijl we toch samen aan één doel werken. Die kick-off was een enorm positieve dag. Iedereen ging met zoveel energie de deur uit!”

‘Leer genieten van de vrijheden die je wél hebt’

Wat miste je in 2021?

Wiel: “Het grote feest waar we zo op gehoopt hadden. In plaats daarvan hebben we het jubileum omgevormd naar een aantal kleinere projecten, zoals de Webinarweken en het Gewoon Bijzonder Zorgidee – waarbij ik gelukkig veel deelname heb gezien. Zo is 100 jaar Proteion toch continu in beeld geweest, maar ook ik mis die knaller die het personeelsfeest had moeten worden.”
Bjorn: “Dat we soms niet de tijd en rust hadden om stil te staan bij alle mooie dingen die we voor elkaar krijgen, ook tijdens corona! Ik gun het ons allemaal dat we dat gewoon bijzondere weer gaan ervaren. En niet voorbij gaan aan de trots die je écht mag voelen als je ziet wat Proteion iedere dag opnieuw weer betekent voor zoveel cliënten. En op jouw rol daarin, want het is een optelsom van de inzet van elke medewerker.”

Hoe kijk je naar 2022?

Wiel: “Ik hoop op evenwicht. Corona zal onder ons blijven. Op- en afschalen van maatregelen zal gewoonte worden, denk ik. Ik hoop dat we leren genieten van de vrijheden die je wél hebt.”
Bjorn: “Proteion heeft grote ambities, we willen zó graag vooruit als organisatie. Maar tegelijk is er een toenemend tekort aan mensen in de zorg, terwijl het aantal cliënten blijft groeien. Dan kun je knetterhard werken, honderd nieuwe medewerkers aannemen en klassen vol opleiden, maar is het genoeg? Daar maak ik me soms wel zorgen over. Tegelijk ben ik heel tevreden over alles wat we binnen Proteion in beweging zetten, zoals de samenwerking met zorgondernemers die blijft groeien. Alles wat we kunnen doen, doen we ook en dat stelt gerust.”