‘Ik ben misschien nog een puppy, maar ik tel helemaal mee in het team’


Dian Pesgens (26) kreeg een dag na dit interview het verlossende telefoontje: haar laatste examen is goedgekeurd, dus ze mag ze haar diploma Mbo Verpleegkunde in ontvangst nemen! De afgelopen 1½ jaar werkte ze bij zorgcentrum Proteion Sterrebosch in Thorn, terwijl ze haar opleiding volgde. Binnenkort gaat ze daar vol enthousiasme in vaste dienst.

“Toen ik bij Proteion binnenkwam, was ik heel onzeker. Op mijn vorige werkplek hoorde ik er als leerling niet echt bij. Maar het klikte meteen met het team, begeleider en leidinggevende. Ook met de manier van werken binnen Sterrebosch. Nu heb ik het gevoel dat ik er écht toe doe. Bij Sterrebosch toont iedereen persoonlijke interesse en als je zelf een beetje sociaal vaardig bent, hoef je echt geen moeite te doen om erbij te horen. Dat gaat vanzelf.”

Puppy
“Ik werk in een heel leuk team. Als je hier als leerling werkt, loop je niet alleen mee met je begeleider, maar het hele team neemt je mee en helpt je groeien. Ik leer veel van de ervaren collega’s, maar wat ik op school leer, deel ik ook met hen. Laatst was ik met een collega bezig met een katheter, en toen heb ik haar een slimme tip laten zien die ik op school had geleerd en de cliënt heel veel ongemak kan besparen. Ik ben misschien nog een puppy, maar ik lever echt mijn bijdrage in het team.”

Persoonlijke zorg
“Sterrebosch is een heel gezellig, open huis in het witte stadje Thorn. Ik kan oprecht zeggen dat de cliënten hier centraal staan. Wij stimuleren onze bewoners om zo zelfstandig mogelijk te blijven en proberen zoveel mogelijk te luisteren naar wat iemand wil en nodig heeft. Bijvoorbeeld een mevrouw die vandaag tot 11.30 uur in bed wilde blijven liggen, ze vindt het heerlijk om uit te slapen. Dat kan, en dan kijken we hoe we plannen dat we haar later verzorgen. Het mooist vind ik dat we echtparen de mogelijkheid kunnen geven om hier samen te komen wonen, ook als één een indicatie heeft en de ander niet. Dat is toch prachtig?”

Uitdaging
“Er wonen hier heel verschillende mensen. Bewoners met dementie of een somatische achtergrond – zoals MS of klachten door een amputatie. Dat maakt het werk heel gevarieerd en uitdagend. Dagen waarop ik veel verpleegtechnische handelingen moet uitvoeren, zijn voor mij eigenlijk het mooist. Misschien klinkt dat gek voor iemand buiten de zorg, maar dan ga ik echt voldaan naar huis na mijn dienst. Sowieso geeft het verschil tussen een ochtend-, avond- of nachtdienst veel variatie. En we hebben korte en lange diensten, zodat het ook handig combineren is met je leven buiten het werk. Ik werk 2 weekenden per maand en kies mijn eigen diensten, die vrijheid vind ik fijn.”

Verder leren
Dit voorjaar ben ik klaar met mijn opleiding en ga ik vast in dienst bij Sterrebosch. Maar dit zal niet mijn laatste leertraject zijn, want ik ben erg leergierig en leren en werken is goed te combineren. Bij Proteion is veel mogelijk als je je verder wil ontwikkelen. Dat is het fijne aan deze organisatie. Ik ga eerst eens ervaren hoe het werk me bevalt als gediplomeerd verpleegkundige. En wat daarna komt? Een specialisatie of misschien kan ik zelf wel leerlingen gaan begeleiden? We zullen zien, eerst mijn diploma ophalen!”

Werken bij Proteion Sterrebosch
Vind jij die kleine momenten in je werk ook groots? Dan hoor jij bij ons.
Jij. Maakt dat gewóón nog net iets meer bijzonder. Interesse in een baan bij Proteion Sterrebosch? Kijk op www.welkombijproteion.nl voor alle vacatures.