Gezocht: vrijwilligers met organisatorisch talent en zorghart


Maria van der Ven (76) is contactpersoon vrijwilligers bij Proteion. Ze matcht vrijwilligers in de gemeente Leudal met mensen met beginnende dementie. Hierdoor krijgen mantelzorgers meer vrijheid. Binnenkort komt de functie van haar collega Carla vrij en dus hoopt Maria snel een nieuw organisatorisch talent mét zorghart aan de haak te slaan.

Verhaal achter de mens

“Mijn werk als contactpersoon vrijwilligers bestaat vooral uit het onderhouden van contacten met vrijwilligers”, vertelt Maria. “Ik vind het leuk om zaken te regelen. Als ik gebeld word door een casemanager dementie met een aanvraag, kom ik in actie. Door middel van een intakeformulier krijg ik zoveel mogelijk informatie over een cliënt. De een houdt van fietsen, de ander wil graag wandelen en weer een ander wil in de tuin werken of gewoon een praatje maken. Daar zoek ik een passende vrijwilliger bij. Dat is niet zomaar een kwestie van mensen willekeurig bij elkaar zetten.”

”Het is niet zomaar een kwestie van mensen willekeurig bij elkaar zetten”

”Het is belangrijk om het verhaal achter de mens te kennen. Daarom weet ik van alle vrijwilligers wat hen bezighoudt en waar hun interesses liggen. Zodra ik iemand aan een cliënt heb gekoppeld, bel ik regelmatig om te horen hoe het gaat. Ook bij de mantelzorgers ben ik betrokken. Samen met een casemanager dementie heb ik ‘Wandelen voor mantelzorgers’ georganiseerd, om mantelzorgers met gelijkgestemden in contact te brengen. Dat is een groot succes. We wandelen 1x per maand met een vaste kern.”

Maria van der Ven, contactpersoon vrijwilligers bij Proteion

Gewoon vanuit huis

“De reden waarom ik dit vrijwilligerswerk doe? Ik wilde bezig blijven nadat ik gepensioneerd was. Ik ben een mensenmens. Ik kan goed luisteren, goed praten en goed regelen. Alleen fysiek ben ik minder mobiel. Daarom is het prettig dat ik dit werk grotendeels vanuit huis kan doen. Ik haal plezier uit het motiveren van vrijwilligers en geef ze graag het gevoel dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Het zijn stuk voor stuk mensen met een groot zorghart. Zij geven me energie en ik help ze graag om zich nuttig te maken. Daarnaast voelt het goed om een mantelzorger die 24/7 voor iemand klaarstaat een welverdiende vrije middag te bezorgen.”

Stokje overdragen

“De tijd die ik met mijn werkzaamheden bezig ben wisselt. De ene week ben ik elke dag aan het bellen en mailen en dan is het weer een paar weken rustig. Bij een nieuwe match ontmoet ik de casemanager dementie en de betreffende vrijwilliger in het zorgcentrum in Heythuysen om de hulpvraag te bespreken. De cliënt zelf zie ik niet. Ik doe dit werk al jaren, samen met Carla, maar zij stopt binnenkort en ik zal te zijner tijd mijn stokje ook overdragen. Dat betekent dat we echt contactpersonen vrijwilligers nodig hebben. Het liefst op korte termijn, zodat ik ze nog kan inwerken en mijn enthousiasme kan overbrengen.”

Wil jij ook contactpersoon vrijwilligers worden in Leudal?
Stuur dan een e-mail naar paulinejorissen@proteion.nl