Gewone / bijzondere werkdag: Samantha Dierx


In ‘gewoon bijzonder’ vertelt een collega over een gewone én een bijzondere werkdag bij Proteion. Dit keer is dat eerst verantwoordelijk verzorgende (EVV) Samantha Dierx. Zij runde in 2020 en de eerste helft van 2021 samen met haar team op Hornerheide woning 9: de ‘covid-woning’ van Proteion. Reden voor Stichting Dank Helden van de Zorg om haar namens Proteion uit te nodigen voor de onthulling van een bronzen standbeeld als dank voor alle extra inzet door zorgmedewerkers in Nederland.

Naam: Samantha Dierx (39)
Werkt: als EVV bij Hornerheide
Woont: in Heel
Houdt van: wandelen met de hond en leuke uitjes

Gewone werkdag: 4 maart 2021

“Inmiddels mag je spreken over een gewone werkdag, maar we hebben in deze woning een heel hectische tijd gehad. Eerst omdat we de covid-woning waren, en sinds juni omdat we weer een woning werden voor bewoners met dementie. Toen kregen we in veertien dagen van nul in één keer negen nieuwe cliënten. We hebben er alles aan gedaan zodat ze zich snel thuis voelden. Gelukkig is dat gelukt. De mensen en hun familie zijn zo dankbaar, dat maakt dat ik altijd met plezier hier ben.

De coronaperiode was heel pittig. Toch vond ik het qua werk één van de mooiste tijden. Het samen met je club in zo’n noodsituatie, helemaal in beschermende kleding, zien te rooien… Het haalde het beste in ons superleuke team naar boven. Het was een echte uitdaging. Ondanks veel overlijdens zagen we ook cliënten met onze hulp stapje voor stapje vooruitgang boeken. Mooi! Over de vraag om uitgerekend in die coronatijd eerst verantwoordelijk verzorgende te worden van woning 9, hoefde ik niet lang na te denken. Het was heel leerzaam. Daar pluk ik nu de vruchten van.”

Bijzondere werkdag: 8 september 2021

“Wat een eer! Dat ik deze dag samen met twee collega’s Proteion mocht vertegenwoordigen in Oisterwijk bij de onthulling van een bronzen beeld, gemaakt door kunstenaar Kees Verkade. Een cadeau van Stichting Dank Helden van de Zorg voor alle zorgmedewerkers in Nederland. Als dank voor onze inzet tijdens de coronapandemie en als herdenking aan de slachtoffers. Een beetje spannend was het wel. We wisten totaal niet wat ons vandaag te wachten stond. Maar het was een indrukwekkende ceremonie, die ook nog eens live is uitgezonden op NPO1. Vooral het persoonlijke verhaal van een man die zijn vrouw verloor aan covid, raakte me. De onthulling van het beeld door prinses Margriet voelde echt als een stukje waardering.

Alle zorgmedewerkers uit het hele land die aanwezig waren, hebben een schilderij van het beeld gekregen. Ik ook. Dat van mij krijgt een prominente plek in woning 9 op Hornerheide, onze covid-woning. Want dit bedankje is voor ons allemaal. De foto van ons bij het beeld met oud-premier Balkenende en zorgminister Hugo de Jonge is ook een mooie herinnering aan deze bijzondere werkdag.”

Samantha Dierx  bij het herdenkingsmonument in Oisterwijk met minister Hugo de Jonge (links) en collega Rob van Soest (rechts)