‘Deken maakt ons ritueel compleet’


Vorig jaar ontving zorgcentrum De Merwijck in Kessel een gulle sponsoring van Monuta Helpt. Met deze bijdrage liet het team een uitgeleide deken maken waarmee bewoners bedekt worden als ze zijn overleden. Inmiddels is de handgemaakte deken klaar en is het een onderdeel van een mooie afscheidsceremonie. In dit verhaal vertelt Gertie van den Bemt, verzorgende IG bij de Merwijck, hoe het team zorgt voor een waardig afscheid.  

Een warm vertrek

“De deken stond al langer op het verlanglijstje maar de financiële middelen ontbraken. Toen onze aanvraag werd uitgekozen door Monuta, waren we als team blij verrast. Een uitgeleide deken is namelijk een mooie aanvulling om een overleden bewoner met een warmer gevoel te kunnen laten vertrekken. Uitgeleide betekent letterlijk ‘iemand bij vertrek een eindje vergezellen’, en zo voelt het ook voor ons. De deken is prachtig geworden!”

Troost en comfort

“Deze deken wordt opgenomen in een mooi ritueel. Zo hebben we met het team ook een waakmand gevuld met spullen voor de naasten en familieleden, die we er op het laatste moment van de bewoner vaak bij nemen. Hier zit bijvoorbeeld een muziek box, kleur- en gedichtenboek, schrijfwaren, een kaars en geurstokjes in. Dit biedt net dat beetje troost en comfort bij het nemen van afscheid van een dierbare.

Als de bewoner is overleden, leggen we de uitgeleide deken over hem of haar heen. Vervolgens maken we met de medewerkers een haag als de bewoner naar de rouwauto wordt begeleid. Ook lezen we een gedicht voor dat daarna aan familieleden wordt meegegeven.”

Kleine dingen, groot gebaar

“Inmiddels hebben we de koffer en de deken enkele keren gebruikt. Zowel medewerkers als familieleden zijn erg te spreken over de warme zorg die we op het laatste moment bieden. Het zijn allemaal kleine dingen die samen een groot gebaar maken en zorgen voor een warm en waardig afscheid.”

afscheid nemen