De werkdag van een Verpleegkundig Specialist


Wat houdt werken als verpleegkundig specialist in? In dit verhaal vertelt Gonny Stevens van zorgcentrum Proteion Hornerheide hoe een werkdag er voor haar uitziet en welke verantwoordelijkheden bij haar baan horen. “Als verpleegkundig specialist zorg ik ervoor dat de bewoners de juiste medische zorg krijgen.”

08.00 uur – Op zoek naar antwoorden

“Als verpleegkundig specialist verleen ik medische zorg aan de bewoners in het zorgcentrum. Hornerheide bestaat uit twaalf groepswoningen voor bewoners met dementie, waarvan ik voor vier verantwoordelijk ben. Ik beantwoord vragen van collega’s, verricht onderzoeken en welke behandeling nodig zijn. Dit begint met het lezen van mijn mail en het controleren van mijn agenda op afspraken. Zo weet ik direct welke bijzonderheden er zijn in mijn woningen en waar extra aandacht nodig is.”

09:00 – Medische dossiers doornemen

“Dagelijks heb ik contact met collega’s in de groepswoningen en met de bewoners.  Met de eerstverantwoordelijk verzorgende (EVV) bespreek ik de gezondheid van de bewoners en het medicijngebruik. Zo kijk ik hoe een medicijn aanslaat en of er sprake is van bijwerkingen. Persoonsgerichte zorg vraagt om een aanpak op maat voor iedere bewoner. Zowel voor mij als voor mijn collega’s in de woningen is het belangrijk om de bewoners goed te leren kennen. Zo kunnen we veranderingen in iemands gezondheid namelijk snel signaleren. De zorgmedewerkers zijn als het ware mijn ogen en oren.”

10.30 uur – Op visite bij bewoners en lichamelijke onderzoeken

“Ik vind het belangrijk dat bewoners mij kennen en vertrouwen. Daarom ga ik regelmatig langs voor een praatje, ook als er geen behandeling nodig is. Dit zorgt ervoor dat bewoners zich meer op hun gemak voelen als er wél een lichamelijk onderzoek nodig is. Zo probeer ik het de bewoner zo comfortabel mogelijk te maken.”

13.00 uur – Specialistische zorg bespreken met het kernteam

“Ik ben als het ware een spin in het web tussen verschillende specialisten. Zo schakel ik regelmatig een ergotherapeut, diëtist of psycholoog in. Binnen Proteion hebben we alle expertises in huis, wat communicatie en snel schakelen makkelijk maakt. Samen bespreken we wie aanvullende zorg nodig heeft en of er bijzonderheden zijn. Zo was er bijvoorbeeld een mevrouw die niet meer prettig in haar rolstoel zat en pijn kreeg in haar rug. Samen met de ergotherapeut is de rolstoel aangepast waardoor mevrouw zich nu een stuk beter voelt.”

14.30 uur – Sparren met de specialist ouderengeneeskunde

“Met mijn collega specialist oudergeneeskunde bespreek ik de behandelingen die ik wil inzetten. De specialist ouderengeneeskunde heeft nog meer expertise op lichamelijk en psychisch vlak binnen de ouderenzorg. Samen sparren we over oplossingen en bepalen we de beste zorg en behandelingen voor de bewoners.”

‘Medische en verpleegtechnische handelingen vullen elkaar zo aan’

“Werken als verpleegkundig specialist is ontzettend divers. Zo is de functie als het ware een combinatie tussen arts en verpleegkundige. Medische en verpleegtechnische behandelingen vullen elkaar zo aan en dat is in de ouderenzorg erg prettig. Ik vind het ook mooi dat ik een band opbouw met bewoners en ervoor kan zorgen dat zij de juiste zorg krijgen. Het persoonlijk contact zorgt voor veel energie en maakt het werk iedere dag weer anders en dankbaar.”

Is verpleegkundig specialist ook jóuw droombaan? Check dan de vacature en kom eens koffie drinken!