De krachten gebundeld voor goede zorg


Na jarenlang samen te hebben gewerkt bij verschillende zorgorganisaties, kozen Ellen Wilbers en Leon Janssen voor het zorgondernemerschap. Vanuit hun woonzorghuis Klosterhoaf in Arcen bieden zij kleinschalige 24-uurs zorg aan mensen met dementie of een andere intensieve zorgbehoefte. In november 2023 openden ze hun tweede woonzorghuis D’n Boumgaerd in Velden. Achter de schermen worden Leon en Ellen ondersteund door Proteion.

“We bieden ouderen een fijne en liefdevolle plek om op een waardige manier te kunnen wonen”, vertelt Ellen. “Samen met onze bewoners, naasten, vrijwilligers en zorgprofessionals uit het dorp, creëren we een hecht gemeenschapsgevoel. Zorg organiseren in de eigen wijk biedt veel voordelen. Ouderen behouden hun sociale netwerk, waardoor de ‘normale’ levensstijl zoveel mogelijk intact blijft. Daarnaast komen veel van onze medewerkers uit het dorp, wat bijdraagt aan een vertrouwd gevoel.”

Zorgondernemers Ellen Wilbers (l) en Leon Janssen (r)

Leon: “In het verleden zagen we veel eenheidsworst in de zorg, waar juist een oplossing op maat meer dan wenselijk is. Regels namen de overhand, terwijl wij een cliënt liever op individueel
niveau benaderen. Hetzelfde geldt voor zorgmedewerkers die -als je het mij vraagt- veel meer gezien mogen worden.” Ellen: “Dankzij de steun van Proteion aan de achterkant, zijn er geen afdelingen boven of onder ons. Doordat wij als zorgondernemers dagelijks fysiek aanwezig zijn binnen de woongemeenschap, zijn we toegankelijk en benaderbaar. We zitten kort op de bal en kunnen snel bijsturen. Deze directe dynamiek is erg prettig. Doordat alles aan de achterkant goed geregeld is, kunnen wij ons focussen op waar het om draait: het bieden van goede zorg.”

Leon: “Proteion ziet ons niet als concurrent, we kijken juist samen naar wat onze cliënten nodig hebben en hoe we daar invulling aan kunnen geven. Als grote zorgorganisatie kunnen zij onze vorm van kleinschalige, lokale zorg niet leveren. Voor ons is het juist prettig om een grote organisatie als Proteion achter ons te hebben staan. Door onze krachten te bundelen kunnen we de zorg leveren die onze cliënten verdienen.”