America Left en Proteion samen dichtbij in America


America Left is een vitaliteitscoöperatie die in 2021 is ontstaan vanuit een burgerinitiatief.  De coöperatie wil de inwoners van America voorzien van de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben: dichtbij, met bekende gezichten en met oplossingen die passen bij de inwoners en het dorp zelf. En dit met zo min mogelijk administratieve rompslomp. Met een team van vrijwilligers en professionals wil America Left de toegang tot hulp en ondersteuning voor de inwoners van America zo laagdrempelig mogelijk maken. Om hier nog meer vorm aan te kunnen geven heeft de coöperatie onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend met zorgorganisatie Proteion. Een heugelijk en belangrijk moment, want Proteion maakt de weg vrij voor America Left om de zorg en ondersteuning op geheel eigen wijze te kunnen leveren, zonder de voordelen van een grote organisatie te missen.

Ellen van Heijster, coördinerend verpleegkundige (l) en Merve Koç, verpleegkundige in de wijk (r)

Zorgpartners verbinden

Ellen van Heijster: “Als coördinerend verpleegkundige ben ik betrokken bij verschillende overleggen met de gemeente en andere partners binnen de zorg. Ik vertegenwoordig hierin America Left en daarmee alle inwoners van America. Ook voer ik keukentafelgesprekken met inwoners die een hulpvraag hebben of juist als vrijwilliger een bijdrage willen leveren aan de activiteiten van America Left. Dit doe ik met onze twee dorpsondersteuners. Is er sprake van een hulpvraag dan beoordelen we die en kijken samen naar wat er nodig is. De vragen variëren sterk, wat mijn werk uitdagend en leuk maakt. We proberen altijd oplossingen te vinden die dichtbij zijn. Het is verrassend hoe vaak we met de juiste match tussen een vrijwilliger en hulpvrager een passende oplossing vinden, zoals ondersteuning bij een maaltijd. Zo’n ‘kleine oplossing’ kan al betekenen dat iemand thuis kan blijven wonen. Hoe fijn is dat! Komen we zaken tegen die we als America Left niet kunnen bieden, dan gaan we op zoek naar partners die dit wel voor hun rekening kunnen nemen. Proteion is hierin een hele belangrijke partner. Als coördinerend verpleegkundige heb ik veelvuldig contact met Merve, verpleegkundige bij Proteion en onze contactpersoon in de wijk.”

Persoonlijk en dichtbij

Merve Koç: “In America werken we met een vast team in de wijk. Een bekend gezicht geeft vertrouwen en maakt dat je sneller aangesproken en betrokken wordt bij verschillende zorgvraagstukken. Om de juiste zorg op maat te kunnen bieden, werken we samen met verschillende partners, waaronder dus ook met America Left. Ik heb veel contact met Ellen. Samen streven we ernaar dat inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Lokale partners zoals America Left zijn sterk betrokken bij de samenleving en kennen de mensen en de omgeving het beste. Zo zorgen we er samen voor dat de zorg persoonlijk en dichtbij georganiseerd wordt. In America lukt dit omdat we hierin gesteund worden door de eigen organisatie. Proteion gelooft in de kracht van zorg dichtbij, lokaal organiseren en daarom werken we in Noord- en Midden Limburg zo intensief samen met diverse lokale initiatieven die ook hierin geloven, waaronder dus ook America Left. Powered by Proteion, noemen wij dat. En echt waar, het werkt!”

Wil je ook aan de slag als hulp in de huishouding, verzorgende of  vrijwilliger bij America Left? Stuur dan een mailtje naar info@americaleft.nl en we nemen snel contact met je op.