Anky werkt sinds kort als zorgondersteuner: “Spijt dat ik deze stap niet jaren eerder heb gezet!”


Vanaf juni dit jaar is Anky, zonder zorgdiploma maar met een groot hart voor de zorg, werkzaam als zorgondersteuner in de regio Venlo-Beesel. Na afronding van een korte scholing heeft ze een paar dagen meegelopen met een collega om daarna zelfstandig een route te lopen. Anky is zo blij met haar nieuwe baan dat ze graag tijd maakt om meer te vertellen over de nieuwe rol van zorgondersteuner.  

Waarom heb je gesolliciteerd op deze functie?
“Voorheen heb ik altijd gepoetst in de zorg. Als ik aan het poetsen was en ik zag zorgmedewerkers werkzaamheden verrichten, dacht ik altijd “dit wil ik ook doen”. Omdat ik geen zorgdiploma had, kon ik niet aan de slag als zorgmedewerker in de zorg. Toen ik de vacature van zorgondersteuner bij Proteion voorbij zag komen, heb ik meteen geschreven. Dit is mijn kans! Deze functie biedt mij namelijk de mogelijkheid om in de zorg te werken. Eén dag later ontving ik een reactie en één week later had ik mijn eerste meeloopdag. De meeloopdag beviel heel goed. Ik mocht beginnen aan de scholing.”

Hoe heb je de scholing ervaren?
“Tegen de scholing zag ik erg op. Omdat ik deze kans niet aan mij voorbij wilde laten gaan, heb ik het toch gedaan. Het is mij 100% meegevallen. We hadden een leuke lerares en scholingsgroep. Ik heb in een aantal dagen veel geleerd. Je leert over verschillende onderwerpen. Interessant om allemaal te weten en toe te passen in de praktijk.”

Hoe bevalt je rol als zorgondersteuner?
“Geweldig! Spijt dat ik dit niet jaren eerder heb gedaan. De cliënten zijn dankbaar voor alles wat je doet. Fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen. Ik heb een ander contact met de cliënten dan ik had als poetshulp in de zorg. Nu zorg ik voor de mensen, help ze bijvoorbeeld met wassen en eten klaarmaken. Kortom de rol als zorgondersteuner bevalt mij heel goed. Ik vind het een mooi beroep!”

Welke werkzaamheden verricht je?
“Ik begin ’s ochtends om 7.00 uur en werk tot ongeveer 12.00 uur. Ik heb mijn vaste route en kom altijd bij dezelfde cliënten. Dat vind ik fijn. Zo leer je de cliënten goed kennen en bouw je een band op. Ik help cliënten met wassen, aan- en uitkleden en bijvoorbeeld eten klaarmaken. Binnenkort krijg ik een nieuwe route in Blerick. Als mensenmens vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen.”

Wat is het meest bijzondere wat je als zorgondersteuner hebt meegemaakt?
“Laatst zette ik voor een mevrouw van 96 jaar even de vaatwasser aan, omdat ik zag dat alle theeglazen vuil in de vaatwasser stonden. Iets heel kleins voor mij, zodat ik de volgende dag weer een kopje thee voor mevrouw kan maken. Mevrouw was hier zo dankbaar voor en zei “wat ben ik blij dat jij bij mij terecht bent gekomen, jij zorgt zo goed voor mij”, dat vond ik heel bijzonder.”  Als een cliënt zo dankbaar is en haar waardering uitspreekt voor wat jij voor haar doet, dan bloei ik op en groei ik als persoon. Ik vind het belangrijk dat ik met veel plezier naar m’n werk ga en dat heb ik als zorgondersteuner bij Proteion gevonden!”

Heb jij interesse in de functie van Zorgondersteuner? Kijk dan snel naar onze vacatures in de regio Venlo-Beesel en Horst aan de Maas.