Lokaal sterk, samen met Proteion


Oud worden; het liefst doen we dat in onze eigen vertrouwde omgeving. Oók als we bij dat ouder worden wel wat hulp kunnen gebruiken. Daarom gelooft Proteion in de kracht van lokale zorg en ondersteuning. Dit faciliteren we door naast onze eigen wijkteams en zorglocaties, samenwerkingen aan te gaan met partijen die lokaal sterk zijn. Bijvoorbeeld in het bieden van dagbesteding, thuiszorg, wonen met zorg en andere manieren om oud worden zo prettig en gezellig mogelijk te maken. Powered by Proteion noemen we dat.

Lokale pracht, centrale kracht

Jolanda Wijen is formulemanager Powered by Proteion. Ze legt uit: “In het verleden werd zorg veelal aangeboden in grote instellingen. Inmiddels weten we dat mensen gelukkiger worden van persoonsgerichte zorg in de wijk. De droomlocatie: een voormalig gemeenschapshuis, een kerk of een oud schoolgebouw getransformeerd tot een gezellig familiehuis. Om deze kleinschalige zorg te kunnen faciliteren, zetten we lokaal gewortelde ondernemers met hart voor de zorg in hun kracht, ondersteund door Proteion. Door support op het gebied van kwaliteit, zorgbeleid, ondersteunende ICT-systemen, administratie en facturatie, helpen we hen de best mogelijke zorg te bieden. Wij faciliteren, waardoor de lokale zorgondernemer kan bloeien. Lokale pracht, centrale kracht!”

Vertrouwde gezichten

“Het mooie van Powered by Proteion is dat de lokale samenwerkingspartners zich volledig kunnen focussen op de cliënten en hun benodigde zorg en welzijn. Ook kunnen zij zich zo focussen op het vormen van een hecht team medewerkers”, legt Jolanda uit. “Daarbij zien we dat de betrokkenheid bij woonzorghuizen in de dorpskernen erg hoog is. Hoe lokaler de zorg, hoe meer krachten zich verenigen. Cliënten en hun naasten kennen medewerkers vaak al doordat ze in dezelfde omgeving wonen. Ook kan er teruggevallen worden op een grote groep vrijwilligers. Dat maakt de zorg heel vertrouwd, waardoor er een hecht familiegevoel ontstaat. Dit alles resulteert in tevreden cliënten, een laag ziekteverzuim en weinig personeelstekort.”

Jolanda Wijen, formulemanager Powered by Proteion (l) en Janneke Appeldoorn, beleidsadviseur (r)

Lokale samenwerkingen

Janneke Appeldoorn, beleidsadviseur bij Proteion, begeleidt lokale samenwerkingen in het eerste jaar. “Een ons welzijn scheelt een kilo zorg. Daarom gaan onze samenwerkingen verder dan alleen het faciliteren van fysieke zorg. We stimuleren allerlei lokale initiatieven die eraan bijdragen dat mensen in de eigen omgeving oud kunnen worden. Denk aan burgerinitiatieven zoals America Left in America, Samen Zorgen Huis Leudal in Baexem en het Plattelandshoés in Panningen. Maar ook aan partners op het gebied van dagbesteding, of aan andere initiatieven om ouderen lokaal de aandacht te geven die zij verdienen.”

Persoonlijk maatwerk

LIME*/Zuyd Hogeschool deed onlangs onderzoek naar Powered by Proteion. Hieruit blijkt onder andere dat bewoners van lokale woonzorghuizen een hoge kwaliteit van leven ervaren, mede doordat ze hun eigen sociale netwerk kunnen behouden. “De zorg is persoonlijk maatwerk”, zegt Janneke. “Ook medewerkers zijn erg tevreden. Zij geven aan dat er snel wordt geschakeld omdat de zorgondernemer nauw verbonden is met de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Zo kunnen vragen snel beantwoord worden en dat is voor zowel de medewerker als de cliënt erg prettig.”

*www.limeconnect.nl

Zie jij kansen?

Momenteel ondersteunt Proteion zo’n 30 woonzorghuizen en samenwerkingsverbanden. Ben jij benieuwd naar wat Proteion biedt in jouw omgeving? Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum via 088-850 00 00. Wil je zelf een initiatief starten in je eigen omgeving? Stuur dan een e-mail naar jolandawijen@proteion.nl.