Willem zoekt collega-chauffeurs voor Tafeltje-dek-je


Proteion bezorgt elke dag honderden inwoners van de gemeente Leudal en Maasgouw-west een verse warme maaltijd aan huis. Hiervoor kunnen zij rekenen op de hulp van vrijwilligers. Een van deze vrijwilligers is Willem Peeters (68). Als Tafeltjedek-je bezorger betekent hij ontzettend veel voor ouderen. “Mensen zijn blij dat ze weer even iemand gezien hebben.”

Dankbaar werk

Eens in de vijf weken bezorgt Willem een week lang elke dag verse warme maaltijden namens Proteion. Willem: “Rond de klok van 10:45 uur vertrek ik in Heythuysen bij Zorgcentrum Beek en Bos waar het eten wordt klaargemaakt. Met de auto vol maaltijdpakketten rijd ik mijn vaste route in Haelen en Buggenum. Vaak hebben mensen de tafel al gedekt als ik aanbel en zitten ze echt op me te wachten. Bij sommigen ga ik even mee naar binnen, maak ik een gezellig praatje en help ik met het openen van het pakket. Het is dankbaar werk. Voor veel ouderen ben ik de enige persoon die ze zien op een dag.

Oogje in het zeil

Als bezorger houd ik een oogje in het zeil. Levert iemand zijn maaltijdpakket van de dag ervoor bij me in, zonder dat daar ook maar een hap uit gegeten is, dan bel ik even met de bezorger van een week eerder om te vragen of hem wellicht ook iets is opgevallen. Ook komt het weleens voor dat iemand de deur niet opendoet. Dan probeer ik de buren of een van de kinderen te bereiken. Zo kunnen ouderen mede dankzij Tafeltje-dek-je langer zelfstandig blijven wonen in de eigen omgeving. Als ik na overleg met mijn collega’s het gevoel heb dat iemand (meer) zorg nodig heeft, koppel ik dit terug naar Proteion.

“Het is fijn om mezelf nuttig te kunnen maken en op een laagdrempelige manier betekenisvol te zijn voor anderen”

Zinvolle daginvulling

Omstreeks 12:30/13:00 uur zijn alle pakketten bezorgd en ga ik weer naar huis. Als ‘mijn’ week erop zit, ben ik vier weken vrij en nemen andere bezorgers de route over. Voor mij is het rondbrengen van de maaltijden een zinvolle invulling van mijn dag. Het is fijn om mezelf nuttig te kunnen maken en op een laagdrempelige manier betekenisvol te zijn voor anderen. Omdat ik dit werk maar één week in de vijf weken doe, is het niet zwaar belastend. Ik breng de maaltijden rond met mijn eigen auto en ontvang van Proteion een onkostenvergoeding voor de benzine.

Bezorgers gezocht!

Onze bezorgclub kan wel wat versterking gebruiken. Daarom ben ik hard op zoek naar collega’s op een van de routes in de gemeente Leudal en Maasgouw-west. Wil je eens ervaren of het iets voor je is? Rijd gerust een keer met mij mee!”

Word jij Willems collega?

Of wil je eerst een dienst meedraaien met Willem? Stuur een e-mail naar paulinejorissen@proteion.nl.

Ook Tafeltje-dek-je ontvangen?

Dagelijks een verse gezonde warme maaltijd bereiden is niet altijd vanzelfsprekend. Door hoge leeftijd, ziekte, operatie of andere (tijdelijke) beperking, kan het zijn dat er hulp nodig is om een verse warme maaltijd te krijgen. Dan kan een vorm van maaltijdvoorziening uitkomst bieden. Aanmelden kan via 06 – 52 66 95 73 of door een e-mail te sturen naar tafeltjedekje@proteion.nl.