Vrijwilliger Leo: ‘Ik kom gewoon mijn hobby doen’


Jaar van de vrijwilliger: Leo Gielen geeft schilderles bij De Kreppel

Elke maandagmiddag stapt Leo Gielen zorgcentrum Proteion De Kreppel binnen om een groep bewoners de leukste middag van hun week te bezorgen. Dat vindt hij niet zelf, maar dat zeggen de deelnemers uit zijn schildergroep tegen hem. Zelf vindt hij het niet zo opmerkelijk wat hij doet. “Ik kom hier gewoon hobbyen, andere vrijwilligers verdienen veel meer bewondering!” Omdat 2021 het jaar van de vrijwilliger is, zochten we deze gewoon bijzondere vrijwilliger eens op.

Toen voormalig automonteur Leo Gielen uit Heythuysen met vervroegd pensioen ging, ruilde hij zijn gereedschap in voor schildersdoek en -kwasten. Leo is opgeleid aan de kunstacademie, en nu kreeg hij de tijd om zijn passie te delen met anderen. Intussen komt hij al bijna 4 jaar elke maandagmiddag bij De Kreppel, waar hij met open armen wordt ontvangen.

Allebei zó trots

“Het heet vrijwilligerswerk, maar ik zie het niet als een verplichting”, vertelt Leo. “De maandagmiddag is voor mij net zo leuk als voor de deelnemers. Het is al tijden dezelfde groep, ze komen heel trouw naar de schilderles en ze zijn bijna altijd opgewekt. Eén deelnemer zegt altijd dat dit het mooiste moment van de week is, dat is toch mooi! In een week of 5 of 6 maken we samen een schilderij af. Soms zoek ik een thema uit dat bij ze past, soms bedenken de mensen zelf iets. Iedereen heeft z’n eigen niveau, en dat geeft mij een mooie uitdaging. Eén deelnemer heeft bijvoorbeeld een hersenaandoening. Als het dan toch lukt om mooi schilderij te maken, zijn we allebei zó trots! En een andere man – 95 is hij al! – stuurt elke week een foto van de voortgang van zijn schilderij naar de kleinkinderen. De dankbaarheid van de deelnemers is heel speciaal.”

‘Iedereen heeft wel een talent of hobby waarmee je een ander blij kan maken’

Bewondering

“Toch vind ik het niet heel bijzonder om dit te doen”, vervolgt Leo. “Ik zie vrijwilligers die hier bijna dagelijks in de weer zijn met de bewoners. Daar heb ik zoveel bewondering voor! De Kreppel heeft gelukkig veel vrijwilligers die zich allemaal inzetten om iets voor de mensen te betekenen. Iedereen heeft wel een talent of hobby waarmee je een ander blij kan maken. En zelf word je er ook blij van!”

Wil jij ook je talent inzetten als vrijwilliger bij Proteion? Check dan de mogelijkheden op onze website.