Treincoupé bij RCG officieel geopend!


Bewoners van zorgcentrum Proteion RCG in Roermond kunnen vanaf nu een fictieve treinrit maken in de Hoofdreiscoupé. Op 15 februari opende Marianne Smitsmans, wethouder gemeente Roermond, officieel RCG’s eigen treincoupé. Ook Alzheimer Nederland was aanwezig. Alle onderdelen zijn door NS, in samenwerking met Alzheimer Nederland, geschonken aan 22 zorgcentra door het hele land. Zorgcentrum RCG was hier een van.

De coupé bestaat uit authentieke NS-onderdelen, waaronder treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en kantelprullenbak. Om het nog realistischer te maken, hebben collega’s, waaronder Zoë Greven-Kool (teamleider RCG) en Bernardien Trines (welzijnscoach), ervoor gezorgd dat de plek waar de coupé staat voorzien werd van de bekende gele en blauwe NS-kleuren. De treincoupé is geplaatst op de Psychogeriatrische afdeling waar onder andere mensen wonen met dementie.

Zoë: “Voor de bewoners met dementie is het belangrijk om de zintuigen te blijven prikkelen. Deze coupé geeft bewoners een plekje om te zitten, herinneringen op te halen of juist in hun beleving op reis te gaan. In de raampjes zien bewoners zelfs beelden van een aantal trajecten weergegeven, net alsof ze écht op reis zijn. Voor ons is deze coupé het begin van nog veel meer mooie plekjes en hoekjes binnen Proteion RCG. Zo gaan we bij de treincoupé ook een wachthal creëren met stationsklok en hebben we weer op andere plekken in het zorgcentrum plek gemaakt voor een bushalte.”

Bewoners konden vandaag voor het eerst een treinritje maken. Het was een gewoon bijzonder moment waar bewoners, familieleden en medewerkers samen van hebben genoten en nog veel van zullen blijven genieten!