Samen stap voor stap naar zelfredzaamheid
Wanneer alledaagse dingen door leeftijd, ziekte of een beperking niet meer vanzelfsprekend zijn, is het belangrijk dat er passende hulp en ondersteuning wordt geboden. Iedereen is anders, en iedere situatie vraagt om een eigen benadering. Door de multidisciplinaire samenwerking tussen de verschillende disciplines van Expertise en Behandeling weten we precies wat iemand nodig heeft en worden behandelingen daarop afgestemd. Lieke en Chantal, beide werkzaam als geriatrie fysiotherapeuten bij Proteion, delen hun ervaringen over hoe dit in de praktijk verloopt:
Weer zelfredzaam worden
“Als geriatrie fysiotherapeuten werken we met een kwetsbare doelgroep en behandelen we complexe aandoeningen. Wij proberen iemands dagelijks functioneren te verbeteren wanneer mogelijk. De behandelingen zijn zoveel mogelijk gericht op het herwinnen van mobiliteit en zelfstandigheid. Zelfredzaamheid is hierin belangrijk. De mensen die bij Proteion wonen, kunnen tijdelijk of permanent niet thuis wonen. Als herstel niet meer mogelijk is, dan wordt er gekeken naar kwaliteit van leven, waarbij onze behandelingen gericht zijn op welzijn. We werken nauw samen met andere disciplines, zoals bijvoorbeeld ergotherapeuten, diëtisten, huisartsen en verpleegkundigen. Hierdoor kunnen we een aanpak bieden die helemaal aansluit op de behoeften van de cliënt. Het mooie is dat we elkaar aanvullen en versterken, en dat de cliënt daar optimaal van profiteert. Of het nu gaat om oefeningen, adviezen of hulpmiddelen, alles wordt afgestemd op wat voor een persoon nodig is.”
De multidisciplinaire samenwerking tussen teams
“De interactie met de cliënt en de multidisciplinaire samenwerking met andere zorgverleners maakt ons werk leuk. We hebben korte lijnen met andere disciplines en weten elkaar makkelijk te vinden. Het allermooiste aan ons werk is als je iemand die kwetsbaar is ziet binnenkomen en deze persoon na een tijdje weer veilig en zelfstandig terug naar huis kan. Zo ook bij een 89-jarige mevrouw die voor haar val volledig zelfstandig was. Na haar val werd ze opgenomen in een Eerstelijns Verblijf (ELV), omdat haar situatie bleef verslechteren. Bij Proteion werken we met ontslaggerichte doelen en in dit geval lag de focus op het herstel van haar mobiliteit, kracht en zelfstandigheid, met de hulp van een multidisciplinair team. Toen ze zelfstandig kon lopen met een rollator, haar pijn beheersbaar was en haar conditie was verbeterd, kon ze veilig terugkeren naar huis met verdere ondersteuning van thuiszorg en fysiotherapie.”
Doelgericht te werk om weer zelfstandig naar huis te gaan
“Een ander voorbeeld is van een vriendelijke familieman van 92 jaar. Ook hij is bij ons terecht gekomen vanwege een kneuzing in de heup door een val. Veilig thuis functioneren was voor hem niet meer langer mogelijk. Hij is dankbaar en gemotiveerd om samen met ons doelgericht te werken aan zijn herstel, zodat hij weer terug naar huis kan. Bij dit traject zijn verschillende disciplines betrokken, waaronder de huisarts, diëtist en thuiszorg. Hij vertelt: ‘’Na mijn val kon ik niet meer alleen thuis wonen. Gelukkig ben ik nu in het Samen Zorgen Huis Leudal, waar ik goed geholpen word en zelf ook vooruitgang merk. Het is soms moeilijk te accepteren dat ik vier weken geleden nog nergens last van had en alles zelfstandig kon. Ik probeer geduld te hebben en begrijp dat het stap voor stap gaat. Het mooie is dat ik voel dat we op de goede weg zitten. De zorg die ik hier krijg is bijzonder. Iedereen is vriendelijk en liefdevol en dat geeft me elke dag moed en vertrouwen.”
Dankbaar werk
“Werken als geriatrie fysiotherapeuten is mooi en dankbaar werk. We zitten allebei op onze plek binnen Proteion en we hopen dat we dit werk nog lang mogen doen. We blijven onszelf uitdagen en kijken positief naar de toekomst.”