Meer vrijheid voor bewoners van zorgcentrum Proteion St. Magdalena in Haelen


De gesloten afdeling van Proteion St. Magdalena in Haelen is tegenwoordig allesbehalve gesloten. Het nieuwe dwaalpreventie-detectiesysteem opende in april letterlijk de deur naar meer vrijheid voor cliënten met dementie. Dat is fijn; voor de bewoners, hun naasten én voor medewerkers.

Leefcirkels

Wet Zorg en Dwang-verpleegkundige Lian Cox en eerstverantwoordelijk verzorgende Nicole Kaelen zijn enthousiast over het nieuwe systeem. “De codes zijn van de deuren af en voor elke bewoner in ons zorgcentrum is een persoonlijke leefcirkel bepaald. Deze leefcirkel is geregistreerd in een polsbandje met een tag,” legt Nicole uit. “Er zijn vier leefcirkels: 1) de afdeling of de woning, 2) de etage, 3) het hele gebouw + de tuin en 4) voorbij de voordeur. Sensoren houden in de gaten of een bewoner zijn leefcirkel verlaat. Voor de bewoners van onze afdeling is leefcirkel 3 of 4 vastgesteld. Omdat cliënten met leefcirkel 3 niet verkeersveilig zijn, is voor hen de hoofdingang alleen toegankelijk met begeleiding. Glipt er toch iemand naar buiten, bijvoorbeeld tegelijk met bezoek, dan krijgt de verzorging een melding.”

Lian Cox (L) en Nicole Kaelen (R) met elkaar in gesprek terwijl Ria haar ommetjes in de tuin maakt

Gelukkigere bewoners

Lian: “We merkten direct dat de extra bewegingsruimte onze cliënten goeddoet. Zo ook de 83-jarige Ria. Zij mocht voorheen niet van haar afdeling af, terwijl ze dol is op wandelen, het liefst in de buitenlucht. Voor een wandeling was ze altijd afhankelijk van zorgpersoneel en geloof me; met een ommetje van 10 minuten nam ze geen genoegen! Inmiddels is Ria vrij om zelfstandig over de begane grond van het gebouw te lopen en de tuin in te gaan. Sinds kort mag ze buiten zelfs door het poortje dat voorheen op slot zat. Oftewel, de hele tuin ligt aan haar voeten en daar maakt ze optimaal gebruik van!” Ria: “Ik zit lekkerder in mijn vel doordat ik me niet meer opgesloten voel. Ik ga minstens 20 keer per dag naar buiten; 15 duizend stappen haal ik met gemak! Voor elke wandeling trek ik speciaal mijn trimschoentjes aan en zet ik mijn rode petje op.”

“Ik zit lekkerder in mijn vel doordat ik me niet meer opgesloten voel”

Blijere naasten

Nicole: “Voor naasten is het heel veel waard dat hun dierbare meer bewegingsruimte heeft. Daarom is het systeem ook voor hen echt een verbetering. Ria’s man Frans had het niet gemakkelijk toen zijn vrouw vorig jaar naar een zorgcentrum moest.” Frans: “Het doet me goed om te zien dat Ria op haar manier gelukkig is. Daardoor kan ik de situatie beter accepteren.”
Meer tijd “Het nieuwe systeem heeft niet alleen de kwaliteit van leven van onze cliënten verbeterd; het heeft ook ons werk veranderd,” geeft Lian aan. “Doordat bewoners zich nu zelfstandig buiten hun kamer en de afdeling bewegen, hebben wij er meer tíjd voor in de plaats gekregen. Tijd die we met liefde in de zorg voor onze cliënten steken. Mede dankzij selfmade woman Ria die ons nog maar zelden mee op pad vraagt!” Het nieuwe dwaalpreventie detectiesysteem is inmiddels in meerdere zorgcentra van Proteion ingevoerd.

Inge Vogelsang-Damen, vakgroepvoorzitter en gz-psycholoog bij Proteion

“Als mensen met dementie meer bewegingsruimte krijgen, wordt hun leefwereld aangenamer en groter. Gedrag en stemming worden positief beïnvloed naarmate iemand meer beweegt, meer zonlicht absorbeert en meer vrijheid ervaart. Het zorgt voor extra prikkels en meer eigen regie. Dat resulteert vaak in mooie, onverwachte momenten.” – Inge Vogelsang-Damen