Lokale pracht met centrale kracht
De zorg anders organiseren, waarbij de cliënt te allen tijde centraal staat. Dat is waar wij, actief in Noord- en Midden-Limburg, naar streven. Dat doen wij ook via het concept Powered by Proteion, waarbij een samenwerkingsverband met lokaal gewortelde zorgondernemers wordt gesloten. De zorgondernemer is verantwoordelijk voor de zorg op locatie, Proteion regelt de zaken vanuit wet- en regelgeving en faciliteert bijkomende onderwerpen op het gebied van zorgbeleid, ondersteunende systemen, administratie en facturatie.
Het concept slaat aan, steeds meer zorgprofessionals die zorgondernemer willen worden doen mee. “We willen mensen zolang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving oud laten worden, dat staat voorop”, maakt Jolanda Wijen, formulemanager Powered by Proteion, duidelijk.
“De verzorgingshuizen zoals we die in het verleden kenden, zijn niet meer van deze tijd”, zegt Han Laumen, directeur bedrijfsvoering. “Men kwam er al snel achter dat mensen beter functioneren in een kleinschalige omgeving. Probleem was echter dat dit in de praktijk moeilijk te realiseren was. Kleinschalige locaties in eigen dorp krijgen vaak de businesscase niet rond, maar sluiten wel beter aan bij de wensen van de oudere lokale inwoners. Bij Proteion zijn we vervolgens op zoek gegaan naar een model dat wel werkt, waarbij bovendien de bereidheid tot participatie vanuit het dorp veel beter op gang te brengen is. Immers, samenredzaamheid is waar we in de toekomst naartoe moeten, als we de ouderenzorg op peil willen houden. Het gaat daarbij niet alleen meer om zorg alleen, zoals in het klassieke model, maar ook veel meer om welzijn. Dat is op kleinschalige locaties, met behulp van familie, vrienden en dorpsbewoners, vaak beter te realiseren.”
Eigenaarschap
“Binnen kleinschalige locaties, gerund door lokaal bekende zorgondernemers, gaat het veel meer om eigenaarschap”, gaat Jolanda verder. “De wet- en regelgeving is leidend, maar elke zorgondernemer die zich aansluit bij Proteion vult het concept zelf in, afgestemd op de omgeving en haar bewoners. Daarmee bereiken we meer klanten en maken we medewerkers blij.”
Dat de aanpak werkt, blijkt uit de resultaten bij de kleine dertig samenwerkingsverbanden die binnen Proteion actief zijn. Het personeel komt veelal uit de buurt, de familie komt vaker op bezoek, en cliënten kunnen vaker blijven wonen in de wijk of het dorp waar ze altijd hebben gewoond en ook in een herkenbaar pand, waar huiselijke gezelligheid heerst.
Drijfveren
Proteion vond in Rabobank een partner die dezelfde drijfveren heeft: lokaliteit en eigenaarschap. John Janssen, business developmanager bij Rabobank zegt:” Onze missie is growing a better world together, daarin past dit concept van Proteion goed. Powered by Proteion draagt er aan bij dat er op een andere manier zorg kan worden verleend en meer verbinding met het sociale netwerk gemaakt wordt, zoals de cliënt wenst en de zorgondernemer graag wil bieden. Dat ondersteunen we graag, bijvoorbeeld via alternatieve financieringsbronnen en door de ondernemers te coachen en uit te dagen. We zijn niet alleen een bankier, maar ook een verbinder.”
“Wij zijn blij met de mensen die werkzaam zijn bij de Medicidesk van Rabobank”, zegt Jolanda. “Zij weten als geen ander wat er komt kijken in de regionale en lokale gezondheidszorg.” De Medicidesk van Rabobank is gericht op het adviseren en ondersteunen van zorgprofessionals, van startend bedrijf tot grote ondernemingen. “Zorgondernemers die zich aansluiten bij Powered by Proteion ondersteunen wij bijvoorbeeld met bancaire zaken”, maakt Anthal Coumans, adviseur Medicidesk, duidelijk. “Wij ontzorgen onder andere op financiën, betalingsverkeer en verzekeringen, met als doel dat de zorgondernemer een zo optimaal mogelijke start kan maken.”
Moed
“Als Proteion groen licht geeft, kunnen wij erop vertrouwen dat het goed zit”, geeft Anthal aan. “De manier waarop Proteion de screening doet voldoet aan alle wensen en eisen die wij stellen. En bij de financiële zaken wordt Proteion vervolgens ook betrokken, dat geeft vertrouwen en rust aan de betreffende zorgondernemer.”
Tenslotte, om te illustreren wat de vestiging van een kleinschalige woonvorm in eigen dorp met mensen kan doen, verwijst Jolanda naar een moment, nu zo’n anderhalf jaar geleden. “Op verzoek van de Dorpsraad werd er, in samenwerking met een plaatselijke zorgondernemer, een woonzorgvoorziening gerealiseerd. Een mevrouw, die elders gehuisvest was, mocht de opening verrichten. Dat deed ze met de tranen in haar ogen, omdat ze weer terug kon naar haar eigen dorp. Dat is precies waar het bij Proteion om gaat.”
Proteion en Rabobank Medicidesk hebben elkaar op het bancaire vlak gevonden als waardevolle sparringpartner. Maar, dat is niet het enige. Ook op het maatschappelijke vlak hebben beide organisaties gemeenschappelijke doelen. Zo streven Proteion en Rabobank naar maatschappelijke impact in de dorpskernen. Powered bij Proteion draagt bij aan het borgen van de leefbaarheid en Rabobank ondersteunt met haar Coöperatiefonds maatschappelijke projecten die de vitaliteit van de leefomgeving in dorpen, wijken en stadskernen vergroten.