Muziek-ochtenden bij zorgcentrum RCG


Bernardien Trines, welzijnscoach bij zorgcentrum RCG in Roermond, weet als geen ander hoe belangrijk activiteiten zijn voor bewoners. Toen ze artiest Jos van Rens hoorde spelen, kwam ze op het idee om muziek-ochtenden in de huiskamers te organiseren. Inmiddels bezoekt Jos twee keer per maand samen met zijn gitaar en muziekklapper het zorgcentrum in Roermond. Daar speelt hij allerlei nummers, van rockmuziek tot Limburgse klassiekers.

belang_van_muziek_samen

 Optreden in het zorgcentrum

“Een aantal jaren geleden vroeg Bernardien of ik geen interesse had om eens te komen spelen voor de bewoners. Ik werd meteen enthousiast van dit idee! Muziek is al jaren mijn passie. Ik treed op verschillende plekken en voor diverse groepen op. Toch heeft het spelen in een zorgcentrum iets speciaals. Het is mooi om bij te dragen aan het welzijn en een leuke ochtend te creëren. De bewoners van het zorgcentrum genieten er telkens weer van, en ik ook. Muziek heeft iets magisch, het verenigt mensen en het kan iemands stemming verbeteren. Natuurlijk is muzieksmaak erg persoonlijk, maar daar houd ik rekening mee. Mijn klapper was tijdens mijn eerste bezoek een stuk dunner. Inmiddels is deze aangevuld met verschillende verzoekjes van bewoners. Naast mijn gitaar neem ik ook ritme instrumenten mee. Daarmee wordt ik door de bewoners éxtra ondersteund. Vanaf het begin dat ik kom, zingt meneer Oosterbaan mee. Hij heeft jarenlang in een koor gezeten en vindt zingen ontzettend leuk, en hij kan het ook erg goed. Die moeilijke noten, die laat ik graag aan hem over!”

belang_van_muziek
Meneer Oosterbaan: “Ik kijk er altijd naar uit als Jos komt. Dan ga ik naast hem zitten en zing ik uit volle borst mee. Als ik zing vergeet ik alle pijntjes en voel ik me een stuk beter.”

Muziek is voor iedereen

“Als welzijnscoach zoek ik altijd naar manieren om het welzijn van de bewoners te vergroten. Samen met collega’s organiseren we verschillende activiteiten. Toen ik Jos zag optreden, wist ik meteen dat dit ook in het zorgcentrum een succes zou worden. Muziek brengt mensen weer terug in de tijd, het haalt herinneringen naar boven en kan een bepaalde stemming creëren. Dit merk je ook bij mensen met dementie. Bij hun favoriete nummers, leven ze soms weer helemaal op. Maar ook voor de bewoners op de somatische afdeling is het een middag om naar uit te kijken. Jos krijgt bijvoorbeeld vaak verzoekjes en wordt zelfs geholpen door meneer Oosterbaan. Hij heeft vroeger in een kerkkoor gezeten en is altijd blijven zingen. Dit is echt zijn uitlaatklep, waarbij hij zijn pijntjes en kwaaltjes even vergeet. Het is ook nog eens ontzettend leuk om naar te luisteren!”

‘Iedereen heeft wel een favoriet nummer’

“Verschillende bewoners hebben een muzikale achtergrond, zoals zingen of spelen in een koor. Maar het is ook leuk voor de mensen die dit niet hebben. Iedereen heeft wel een favoriet nummer en een voorkeur voor bepaalde genres. Het leuke aan muziek is dat iedereen mee kan doen en ervan kan genieten. Het is ook mooi om te zien hoe bewoners opleven als bepaalde nummers worden gespeeld. Het meetikken met de handen en voeten en de glimlach op het gezicht, dat maakt deze ochtenden gewoon bijzonder.”