Een goed gesprek over… Verwarring in de zorgwereld


De wereld van de zorg is niet de eenvoudigste. Sterker nog, de verschillende organisaties, regels, woorden en afkortingen zijn vaak behoorlijk ingewikkeld. Hoe krijg je duidelijk antwoord op je zorgvraag? Bij Proteion doen we ons best om op een duidelijke manier de juiste informatie te geven. Manon Dierx, voormalig medewerker klantcontact, vertelt hoe zij hieraan meehelpt.

Glimlachende medewerkster van Proteion Manon Dierx
Manon Dierx

Een beginnende zorgvraag

Als je ouder wordt, kan er een zorgvraag ontstaan. Mijn geheugen gaat achteruit, bij wie kan ik terecht? Ik vind het niet meer verantwoord dat mijn vader zelfstandig woont, wat moet ik doen? Bij veel mensen met zo’n vraag ontstaat verwarring als ze naar een antwoord zoeken, vertelt Manon Dierx. Je hoort dan veel nieuwe begrippen: CIZ, Wlz, Wmo.* Wat betekent dat allemaal? Op weg geholpen worden, is dan erg fijn. Manon en haar collega’s proberen (toekomstige) cliënten en hun naasten telefonisch zo goed mogelijk te informeren.

Begrippen:

  • Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning
  • CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg
  • Wlz: Wet langdurige zorg
Foto van thuishulp die ramen lapt Proteion Schoon
Vaak is hulp bij het huishouden de eerste ondersteuning die een cliënt thuis krijgt

Passende zorg op iedere leeftijd

Zo hielp Manon laatst de dochter van een 100-jarige vrouw. Mevrouw had zorg nodig, maar was nog te zelfstandig om naar een verpleeghuis te gaan. Wat zijn dan de mogelijkheden? Manon legde uit dat mevrouw ondersteund kan worden met huishoudelijke hulp als zij een Wmo-indicatie aanvraagt. Ook heeft ze recht op thuiszorg vanuit de zorgverzekering, zonder indicatie van het CIZ. Gaat mevrouw wonen in een verpleeghuis, dan is er wél een indicatie nodig van het CIZ. Een zogenoemde Wlz-indicatie.

“Tot slot hebben we het gehad over de servicewoningen van Proteion,” vertelt Manon. “Dat zijn gelijkvloerse en aangepaste seniorenwoningen waar onder andere huishoudelijke hulp en thuiszorg van Proteion kan langskomen. Zo blijven cliënten zelfstandig in een veilige woning die minder onderhoud nodig heeft, eventueel met wat extra zorg.” De dochter van de 100-jarige mevrouw gaf aan dat ze het een fijn gesprek vond, en een stuk wijzer was geworden.

Servicewoning van Proteion Maasbree
In een servicewoning kunnen cliënten zelfstandig blijven wonen met alle zorg en ondersteuning die nodig is

Tijd en aandacht voor elke zorgvraag

“Wat ik zo mooi vind aan mijn werk, is dat ik bij Proteion de tijd mag nemen voor elke zorgvraag,” zegt Manon. Stap voor stap legt ze de verschillende mogelijkheden uit. Met aandacht en geduld. “Misschien duurt een gesprek dan iets langer, maar dan hebben we tenminste echt geholpen. We krijgen vaak terug dat onze hulp mensen enorm heeft geholpen. En er bij mensen écht een last van hun schouders viel.” De kwaliteit van zorg en een luisterend oor bieden vindt ze dan ook erg belangrijk.

Manon denkt dat een centrale website met informatie vanuit de overheid mensen met een zorgvraag nog meer kan helpen. Eén website, waar verschillende ingewikkelde zorgtermen en -afkortingen worden uitgelegd. En waar je leest naar wie je toe kunt met je zorgvraag in jouw situatie. Want de huidige zorgwereld wordt soms wel heel ingewikkeld gemaakt.

“De zorgwereld wordt met goede uitleg een stuk simpeler”

De waardering van Proteion

Al voordat Manon medewerker klantcontact werd, werkte ze bij Proteion. Als zorghulp op een verpleegafdeling voor bewoners met dementie. En tegenwoordig heeft ze een nieuwe job bij Proteion aangepakt als leerling wijkverpleegkundige. Van alle markten thuis. “Wat zo fijn is aan werken bij Proteion, is de waardering die Proteion naar de medewerkers heeft. Elke week krijg je als medewerker een update over de stand van zaken rondom corona. Naast deze medewerkersbrief krijg je ook eens in de zoveel tijd het magazine van Proteion opgestuurd. Heel tof. En toen ik jarig was kreeg ik een verjaardagskaartje. Door deze aandacht werk ik met veel plezier en is mijn motivatie om mijn werk goed te doen nóg groter,” legt Manon uit.