De werkdag van Linda: Ergotherapeut


Hoe ziet de werkdag van een ergotherapeut eruit? Daar kan onze collega Linda ons alles over vertellen. Linda is al 16 jaar werkzaam bij Proteion en werkzaam op de afdeling GRZ en in de 1e lijn. Ze neemt ons een dagje mee. 

Een ergotherapeut zorgt dat iemand, na een revalidatie, weer veilig thuis kan functioneren. Veilig naar huis wil zeggen dat iemand alles weer kan doen zoals die gewend is. Vaak zijn hiervoor aanpassingen of hulpmiddelen in huis nodig. Samen met de cliënt kijkt de ergotherapeut welke aanpassingen dat zijn.  

9.00 uur – Overleg

”We beginnen de dag met het MDO (multidisciplinair overleg) op de afd. GRZ. Samen met de fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, maatschappelijk werk, psychologen, specialist ouderengeneeskunde en verzorgend personeel bespreken we de status van alle cliënten. Hoe gaat het met ze, wat is er nog nodig en wanneer kan hij of zij naar huis?”

10.00 uur – Rondje langs cliënten

”Na het overleg ga ik langs bij een aantal cliënten voor advies en behandelingen. Dit kan gaan over het aanmeten van een rolstoel, oefenen met koffiezetten en samen met de cliënt en zijn scootmobiel de straat op om te kijken of de cliënt nog veilig in het verkeer kan bewegen. Dit zijn handelingen die de cliënt thuis ook weer moet kunnen.’’

11.30 uur – Administratie

”Als ergotherapeut moet je ook veel administratief werk doen zoals het aanvragen van een rolstoel en het bijwerken van cliëntrapporten. Dit doen we eigenlijk de hele dag door.”

 

”Ik geef alleen advies, de cliënt mag altijd zelf beslissen”

 

13.00 uur – Intake

”We gaan nieuwe cliënten ontmoeten. Zij zijn vanuit het ziekenhuis op onze revalidatieafdeling aangekomen.”

Mevrouw  is gevallen en heeft daarbij haar heup gebroken. Samen met Linda gaat ze kijken wat er nodig is om weer veilig naar huis te kunnen.  Zijn er hoge drempels? Zijn er beugels aanwezig in de douche en bij de wc? Kan ze veilig in en uit bed? Dit zijn enkele vragen die onderdeel zijn van de intake. 

”Ik geef als ergotherapeut vaak advies over de hulpmiddelen, de cliënt mag altijd zelf beslissen. Voor sommige cliënten is het lastig om al die hulp te accepteren, maar uiteindelijk is het wel de snelste en veiligste weg naar huis.”

Mevrouw: ”Toch fijn dat iemand met je meedenkt, want aan sommige dingen denk je niet.”

 

”Je maakt het leven van een cliënt net iets comfortabeler”

 

16.00 uur – Huisbezoek

”We sluiten dag af met een huisbezoek. Als ergotherapeut word je ook door de huisarts gevraagd om bij iemand thuis een kijkje te nemen of er aanpassingen nodig zijn om het dagelijks leven net iets makkelijker te maken. Vandaag ga ik langs bij een meneer met Parkinson. Samen hebben we gekeken naar de mogelijkheid van een traplift en een bedbeugel naast het bed.’’

17.00 – Einde van de werkdag

”Het was een drukke dag. Het mooiste van mijn werk is toch wel dat je het leven van cliënten net iets comfortabeler maakt. Soms met iets groots, soms het iets kleins. Dat maakt mijn werk zo bijzonder.”