‘Dat ik mensen thuis kan helpen, geeft mij veel energie’


Peggy Smolenaars werkt inmiddels 9 jaar als thuishulp in Leudal bij Proteion Schoon. Samen met haar collega’s zorgt ze dat mensen die niet meer alles zelfstandig kunnen doen, toch thuis kunnen blijven wonen en dat het huishouden wordt bijgehouden. Sommige taken worden op den duur te zwaar en een helpende hand is dan hard nodig. In dit verhaal vertelt Peggy meer over haar baan als thuishulp.

Thuishulp huishouden Proteion Schoon

‘Bij sommige mensen kom ik al jaren’

“Als thuishulp heb ik een aantal vaste adressen waar ik iedere week een bezoekje breng. Bij sommige mensen kom ik al jaren, zoals bij Lies. Nadat ze was gevallen, kon ze het huishouden niet meer alleen. Inmiddels is ze weer hersteld, maar sommige klusjes zijn gewoon te zwaar geworden. Daarom kom ik wekelijks langs om samen met haar het huishouden te doen. Inmiddels help ik haar al 3 jaar. We zijn net een geoliede machine samen!”

“Net als Lies willen de meeste cliënten veel dingen zelf doen en dat is ook goed. Zo blijft iemand langer zelfstandig. Als ze een aantal huishoudelijke taken nog zelf bijhouden, scheelt dat ook weer op de dagen dat ik langskom. Dan blijft er meer tijd over voor de grote en zwaardere klusjes. Maar als het iemand niet lukt, zoek ik altijd wel een manier om zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd te doen.”

‘Terwijl de was draait, ga ik verder met de rest’

“Ik houd van opruimen en van structuur. Zo maak ik met mijn cliënten altijd een indeling en planning. De ene dag help ik bijvoorbeeld met de woonkamer en keuken en het volgende bezoek zijn de badkamer en slaapkamer aan de beurt. Ik kijk ook naar wat er écht moet gebeuren. Als ik zie dat de gordijnen moeten worden gewassen, neem ik ze af en stop ik ze in de wasmachine. Terwijl de was draait, ga ik verder met de rest. Er is in de afgelopen jaren flink gekort op de uren voor thuishulp, waardoor er minder tijd is voor de extra dingen. Toch kan je hier creatief in zijn.”

“Na de huishoudelijke taken blijft er soms nog tijd over voor een kopje koffie. Door zo’n momenten samen leer je elkaar beter kennen. We zijn allemaal mensen en hebben iemand nodig om mee te praten. Daarnaast kan ik er zo achter komen of alles nog goed gaat met mijn cliënten, of hun (mentale) gezondheid en fitheid hetzelfde zijn gebleven. Het is belangrijk om te weten hoe iemand zich voelt, dan kan ik actie ondernemen als het nodig is. Omdat ik iemand regelmatig zie en goed ken, weet ik het als er iets mis is en kan ik dit snel signaleren en rapporteren.”

Thuishulp Proteion Schoon praatje maken

‘Een vertrouwd gezicht en iemand om mee te praten’

“Heel af en toe merk je ook dat iemand een keer meer behoefte heeft aan gezelschap. Dan probeer ik de cliënt meer bij het huishouden te betrekken, door bijvoorbeeld samen het bed op te maken of in de woonkamer te strijken. Uiteindelijk ben ik diegene die wekelijks of vaker langskomt: een vertrouwd gezicht en iemand om mee te praten.”

“Als je jaren bij dezelfde persoon komt, leer je iemand écht kennen. Je weet wat je aan elkaar hebt en wat iemand nodig heeft. Ik ben een echt mensen-mens. Dat ik voor mijn werk bij mensen thuis kan helpen, geeft mij heel veel energie. Je bouwt een band op met degene die je helpt en vaak ook met de familie. Dit maakt mijn werk ook mooi en leuk!”

Wil je net als Peggy werken als thuishulp? Klik dan hier voor de vacatures bij Proteion Schoon.