‘Best even vreemd, met mam op het werkschema’


In de voetsporen van haar moeder treden? Dat was voor Michelle Landewee (21) uit Reuver niet vanzelfsprekend. Wie terugkijkt in vriendenboekjes bij de vraag ‘wat wil je later worden?’ ziet van alles: juf, kapster, politieagent. “Ik wist lang niet wat ik wilde.” Dat ze nu werkt als verzorgende IG bij zorgcentrum Proteion RCG én verpleegkundige in opleiding is, noemt moeder Petra (62) nog altijd een grote verrassing. Zij werkt als zorghulp, óók bij RCG. Trots vertelt Petra: “Af en toe werken we samen. Het is zo mooi om Michelle aan het werk te zien. Dit vak past echt bij haar, ze doet het vanuit haar hart.”

Samen op het werkschema

Michelle vertelt dat het best even vreemd was toen ze voor het eerst samen met haar moeder op het werkschema stond. “Maar het ging direct prima. We hebben nauwelijks woorden nodig om iets aan elkaar duidelijk te maken. Het valt me op dat als mam aan het werk is, het heerlijk rustig is in de huiskamer. Of er wordt gezongen.”

Petra Landewee Proteion RCG

André Rieu

Petra lacht: “Met dank aan André Rieu! Werken in de zorg is prachtig. Dat gevoel dat je mensen een plezier kunt doen. Als de cliënten een fijne dag hebben gehad, ga ik ook blij naar huis. Een dag met een lach, goed eten én zingen. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Je moet rekening houden met de stemming van de cliënten, zeker op de pg-afdeling. Maar weet je, muziek doet wonderen. Zet je Rieu aan, zie je de mensen genieten, is er rust.” Michelle zet de violist ook al in als ‘geheim wapen’. “Het is één van de dingen die ik heb opgepikt van mam. Bewoners die weten dat ik ‘de dochter van’ ben, vragen me vaak wanneer ze weer komt werken. Dat zegt genoeg.”

Bewoners die weten dat ik ‘de dochter van’ ben, vragen vaak wanneer mam weer komt werken

Aan de keukentafel

Dochter Landewee woont nog thuis. Aan de keukentafel vraagt ze haar moeder regelmatig adviezen over het werk. “Bijna altijd werkt het.” Haar moeder vindt fijn dat ze met Michelle leuke en verdrietige gebeurtenissen op het werk kan bespreken. “Je kunt altijd je verhaal kwijt.”

Michelle Landewee Proteion RCG

 

Zo moeder, zo dochter

Petra en Michelle delen niet alleen de passie voor de zorg. Ze hebben ook veel dezelfde hobby’s: lezen, bakken, horror. Daarnaast zijn ze óók in hun vrije tijd vaak samen te vinden op de afdeling Munster bij Proteion RCG: Michelle bakt en Petra kookt. “Ouderwetse kost. Vinden de mensen heerlijk. En als zij genieten…”