
Een logopedist behandelt en adviseert mensen bij problemen met communiceren, kauwen, slikken en ademhaling. Inge Topeeters (40 jaar) werkt sinds 2006 als logopedist bij Proteion en is vanaf dat moment actief binnen de vakgroep logopedie. Ze is voornamelijk werkzaam in de regio Leudal. Haar werk is veelzijdig: ze behandelt cliënten aan huis en werkt in de zorgcentra van Proteion. Inge deelt haar ervaringen over haar werk als logopedist:
Betrokken begeleiding als logopedist
“Ik vind mijn werk als logopedist bij Proteion ontzettend leuk en divers. Ik kom bij mensen thuis op het moment dat er net een diagnose is gesteld en ondersteun hen in die eerste, vaak ingrijpende periode. Ook later, wanneer iemand wordt opgenomen in een zorgcentrum, kan ik betrokken blijven bij de behandeling en begeleiding. Hierdoor kan ik mijn cliënten gedurende een lange periode volgen en hen, indien nodig, in elke fase van hun traject ondersteunen. Het is enorm waardevol om te zien hoe ik met mijn expertise hun kwaliteit van leven kan verbeteren.”
“De diversiteit in hulpvragen maakt mijn werk uitdagend en boeiend.”
De veelzijdigheid van mijn werk
“Ik houd mij met name bezig met problemen met kauwen, slikken en communicatie. Bij slikproblemen is het belangrijk dat mensen veilig kunnen eten en drinken zonder zich te verslikken. In de behandeling op het gebied van communicatie varieert mijn werk per persoon. Voor sommigen is het belangrijkste dat ze kunnen bellen, terwijl anderen simpelweg moeten kunnen aangeven dat ze naar het toilet moeten. De diversiteit in hulpvragen maakt mijn werk uitdagend en boeiend.”
“De meerwaarde van Proteion is dat je als team samenwerkt en breder kijkt wat mogelijk is.”
De multidisciplinaire samenwerking
“Bij slikproblemen werken we nauw samen met bijvoorbeeld de ergotherapeut en diëtist. De ergotherapeut zorgt voor een goede zithouding, de diëtist kijkt mee indien er sprake is van ondervoeding. De meerwaarde van Proteion is de multidisciplinaire samenwerking, waarbij we breder kijken naar de mogelijkheden en de best passende zorg bieden. Wanneer er sprake is van communicatieproblemen, stellen we in overleg met de cliënt, mantelzorger en eventueel thuiszorg gezamenlijke doelen vast.”
Herstel na een beroerte
“Na de beroerte was het voor een cliënt lastig om verstaanbaar te spreken. Hierdoor was het lastig om een telefoongesprek te voeren met familie die verder weg woonde. Na intensieve logopedie werd de spraak duidelijker, totdat het eindelijk weer mogelijk was om gesprekken te voeren. Het was een bijzonder moment om te zien dat de cliënt weer in staat was om te bellen met zijn dierbaren die verder weg woonden. Ik vind het waardevol dat ik met mijn werk als logopedist niet alleen bijdraag aan het herstel van de spraak en communicatie, maar ook een rol speel in het terugwinnen van zelfstandigheid en verbinding met anderen.”
Wil je meer weten over logopedie bij Proteion? Klik dan hier.