5 vragen over…. eerstelijnsverblijf (ELV)


Misschien heeft u door een val meteen zorg nodig. Of kunt u na een ziekenhuisopname nog niet direct naar huis. Dan is er eerstelijnsverblijf (ELV): kortdurende opvang en zorg binnen een zorgcentrum van Proteion. We begrijpen dat er in zo’n situatie veel vragen kunnen ontstaan. In deze ‘5 vragen over…’ geeft klantadviseur Ans van den Hoef van Proteion meer informatie over eerstelijnsverblijf.

1. Wat is eerstlijnsverblijf?

Eerstelijnsverblijf (ELV) is een kortdurend medisch verblijf in een zorginstelling”, legt klantadviseur Ans van den Hoef uit. “Het is bedoeld voor mensen die normaal gesproken zelfstandig wonen, maar door een gebeurtenis tijdelijke opvang nodig hebben. Bijvoorbeeld na een val. Thuiszorg alleen is dan niet voldoende. Het gaat vaak om een acute situatie waarbij direct zorg nodig is. Met een indicatie van de huisarts of specialist uit het ziekenhuis komt de cliënt in aanmerking voor ELV bij Proteion. Wij kunnen dan de juiste zorg, een oogje in het zeil en nabijheid bieden.”

Maar ook in minder acute situaties, na een operatie bijvoorbeeld, is ELV een mogelijke oplossing. Opname in een ziekenhuis is hierbij niet (meer) noodzakelijk. Je kunt ELV dan zien als ‘overbruggingszorg’. Tijdens deze kortdurende opvang kan de cliënt aansterken, zodat hij of zij vervolgens terug kan naar huis. Het doel van eerstelijnsverblijf is weer zelfstandig thuis wonen.

2. Hoe wordt ELV geregeld?

Om in aanmerking te komen voor eerstelijnsverblijf is er een medische reden nodig. Dit hoeft de cliënt niet zelf te beoordelen, dit doet de arts. De arts geeft dan aan dat de cliënt ELV nodig heeft om aan te sterken. Dit noemen we een medische indicatie. De arts vraagt vervolgens ELV aan bij de zorginstelling. Soms wordt ELV aangevraagd door het ziekenhuis, maar meestal door de huisarts. Dit komt omdat de meeste van onze tijdelijke bewoners voor hun ELV-opname nog thuis woonden. Kunt u bij Proteion worden opgenomen? Dan bespreken we samen alle nodige stappen. Soms doen we dit met de cliënt zelf, maar meestal met een contactpersoon.

ELV wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. U betaalt als cliënt daarom alleen het jaarlijkse eigen risico van uw zorgverzekering. Het kan per zorgverzekeraar soms verschillen of de totale kosten of een deel vergoed worden. Controleer dit daarom altijd goed bij uw zorgverzekeraar.

‘ELV is altijd maatwerk’

3. Waar kom ik terecht?

Proteion biedt ELV binnen 3 zorglocaties. Bij RCG in Roermond, bij De Kreppel in Heythuysen en sinds kort ook bij het Samen Zorgen Huis Leudal, waar we 18 cliënten tijdelijk verblijf te kunnen bieden. Hier kan iemand terecht voor herstel na een ziekenhuisopname, respijtzorg, overbruggingszorg of palliatieve zorg. Bijna alle appartementen hebben een eigen keuken en badkamer en de appartementen zijn volledig gemeubileerd.

4. Welke zorg biedt Proteion tijdens ELV?

Ans vertelt: “Tijdens het eerstelijnsverblijf krijgen onze tijdelijke bewoners alle zorg die in de zorginstelling mogelijk is. Zo zijn er 24 uur per dag verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig. Wij helpen bijvoorbeeld met aankleden, wassen en eten. Ook houden we goed in de gaten hoe het met u gaat. Bijvoorbeeld met behulp van lichamelijk onderzoek, de behandelvoortgang of door een praatje te maken. Heeft u aanvullende therapie nodig, zoals fysiotherapie of ergotherapie? Dan regelen wij een of meer specialisten uit ons team, die bij u langskomen op de afdeling of in het eigen appartement. Wij kijken goed naar de persoonlijke situatie om te zien welke zorg nodig is voor een goed herstel. Het is altijd maatwerk.”

‘Het doel van ELV is dat onze tijdelijke bewoner weer naar huis kan’

5. Wat gebeurt er na mijn ELV?

“Het doel van ELV is dat onze tijdelijke bewoner weer naar huis kan”, zegt Ans. “In principe is ELV tijdelijk. Vaak kan de bewoner daarna weer naar huis, soms met thuiszorg. Of moeten er aanpassingen in huis geregeld worden, zoals een traplift of douchestoel. Wij helpen onze cliënten met het aanvragen daarvan.