Vrijwilligerswerk: de mogelijkheden zijn eindeloos


Marijke geeft stoelyogales

Bij vrijwilligerswerk denk je misschien aan koffie schenken, samen wandelen, een praatje maken, voorlezen, administratieve ondersteuning of het bieden van een luisterend oor. Er is echter veel meer mogelijk bij Proteion! Neem bijvoorbeeld Marijke Giesbers (57). Zij verzorgt stoelyogalessen aan bewoners van zorgcentrum Libermannhof in Gennep.

Even ‘uit het hoofd’

“Stoelyoga is bijzonder geschikt voor mensen op leeftijd die op een veilige manier aan lichaamsbeweging willen doen en behoefte hebben aan innerlijke rust”, vertelt vrijwilliger Marijke Giesbers. “De yogahoudingen worden zittend of staand achter een stoel uitgevoerd. We maken alle gewrichten los en sluiten af met een meditatie oefening. Tijdens de meditatie dwalen we in gedachten af naar het bos of het strand, met als achtergrondgeluid de golven van de zee of het ruisen van de bomen. Hierdoor zijn mensen echt even ‘uit hun hoofd’. Na afloop drinken we samen een kopje koffie en praten we na over de les. De ouderen vinden het fijn om even bezig te zijn en op een rustige manier te bewegen. Het koffiemoment na de les brengt ze gezellig met elkaar in contact.”

Vrijwilliger Marijke geeft stoelyogales
Vrijwilliger Marijke Giesbers

Voormalig fysiotherapeut

“Van oorsprong ben ik fysiotherapeut. Door een herseninfarct kan ik mijn werkzaamheden niet meer uitvoeren. Om toch betekenisvol te kunnen zijn, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Tijdens mijn kennismaking bij Libermannhof, werd mij gevraagd waar ik zelf blij van word. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Gedurende mijn loopbaan als fysiotherapeut heb ik mensen begeleid en geadviseerd op verschillende gebieden van beweging. Daarnaast heb ik ook groepslessen en ontspanningsinstructies gegeven. Momenteel geniet ik er nog steeds van om mensen te laten bewegen. Zodoende was de link met stoelyoga snel gelegd.”

Voldoening

“Sinds augustus 2023 geef ik elke donderdag twee yogalessen op de afdelingen Somatiek en Psychogeriatrie. De groepjes bestaan uit 7 tot 10 personen. Het is mooi om te zien dat de ouderen zich tijdens mijn les even helemaal afsluiten van hun omgeving. Ik zie ze rustig en ontspannen worden. Sommige deelnemers zitten in een rolstoel. Het is fijn dat mensen ondanks hun beperkingen toch mee kunnen doen. Het geeft me een voldaan gevoel om iets waardevols voor een ander te kunnen betekenen. Zelfs een klein gebaar kan al een grote impact hebben.”

Ook vrijwilliger worden?

Proteion is altijd op zoek naar vrijwilligers. Heb jij, net zoals Marijke, een passie waarmee je kunt zorgen voor een sprankeling in het leven van ouderen? Of wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Proteion? Kijk dan op www.proteion.nl/vrijwilligers.