Specialist ouderengeneeskunde Jim Luijten: ‘Ton legde de basis’


In 100 jaar Proteion is veel gebeurd. We gaan op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu. Dit keer met een gesprek tussen Ton Alsemgeest (72), gepensioneerd specialist ouderengeneeskunde en voormalig leidinggevende van het behandelcentrum, en specialist ouderengeneeskunde Jim Luijten (31). Hij is aan Proteion verbonden als specialist ouderengeneeskunde.

Twee mannen aan tafel

Het is een koude dinsdagmiddag als beide heren elkaar treffen in de kantoorruimte van het behandelcentrum in Roermond. “Ik ben al twaalf jaar met pensioen. Maar ik vind het heel leuk om weer terug te zijn, ervaringen met Jim uit te wisselen en de sfeer binnen Proteion te proeven”, vertelt Ton.

Vruchten plukken

De in Haelen woonachtige Ton vertelt dat hij zich in zijn periode sterk heeft gemaakt voor de positie van de afdeling Expertise en Behandeling binnen Proteion. “Het doet me deugd dat de afdeling tegenwoordig helemaal verankerd is binnen de organisatie. Ik hoor van Jim dat het nu een stabiele afdeling is met enthousiaste en vooruitstrevende mensen”, vertelt Ton. “Wij plukken nu de vruchten van zaken die Ton in gang heeft gezet”, stelt specialist ouderengeneeskunde Jim Luijten.

‘In deze functie kijk je niet naar één specifiek medisch probleem, maar naar de hele mens’

‘Behandelen met handen op de rug’

“Als arts een kopje koffie drinken met een cliënt en over het leven praten, kan veel goeds doen. Die ruimte heb ik en dat vind ik de charme van het vak”, vertelt Jim. Ton: “In deze functie kijk je niet naar één specifiek medisch probleem, maar naar de hele mens. Vaak is dat behandelen met de handen op de rug. Dat betekent dat alleen behandeld wordt als het de cliënt ten goede komt en anders de gevolgen van het niet behandelen verzacht worden.”

Bezoek Roncalli

Aan het einde van de ochtend zijn Jim en Ton naar Proteion Roncalli gegaan om een cliënt te bezoeken. Het valt Ton op dat de cliënt, ondanks haar ernstige en afhankelijke situatie, toch als zelfstandige in haar eigen omgeving verblijft. “Een aantal jaren terug werden veel mensen in deze situatie opgenomen op een somatische verpleegafdeling. Daardoor moesten ze hun veilige omgeving achterlaten”, vertelt Ton.

‘Samen met de cliënt de route uitstippelen’

Regie bij cliënt

“Jim laat de regie bij de cliënt. Hij laat zien dat de behandeling niet alleen bestaat uit het goed regelen van medisch beleid, maar ook uit een luisterend oor bieden en samen met de cliënt de route uitstippelen.” Jim vertelt een geweldige ochtend te hebben beleefd. “Ik vond het heel inspirerend om de verhalen van Ton te horen en samen met hem een cliënt te bezoeken. Je merkt direct dat hij goed is in het maken van contact en ruimte heeft voor humor.”

Lees ook: Layla: van verzorgende IG naar 1e wijkverpleegkundige