Respijtzorg: een adempauze voor de mantelzorger


‘Als Ad bij RCG is, kan ik even bijtanken’

Na een zware hartaanval en een ernstig herseninfarct heeft Ad Nagtzaam veel zorg nodig. Zijn vrouw Mini heeft daar, geholpen door de thuiszorg, haar handen vol aan. Gelukkig kan Mini de zorg voor Ad regelmatig even aan zorgcentrum Proteion RCG in Roermond overlaten zodat ze zelf kan bijtanken.

Respijtzorg_verhaal_mini_ad

“Ad gaat drie dagen in de week naar de dagbesteding. Dan kan ik even wandelen. De rest van de tijd ben ik meestal druk met regelzaken en papierwerk”, vertelt Mini. “En op de dagen dat hij thuis is komt de thuiszorg of de fysio. Er komt zoveel bij kijken als je veel zorg nodig hebt. Ad en ik hebben altijd ieder een eigen zaak gehad. Ik weet dus echt wel wat hard werken is, maar nu heb ik heel weinig tijd voor ontspanning. Even een dagje naar de kinderen of naar mijn zus, dat mis ik gewoon. Daarom ben ik heel blij dat Ad regelmatig een tijdje bij Proteion RCG kan gaan logeren. Respijtzorg heet dat.”

Eenmaal bij RCG

Ad is zelf het liefste thuis. “De krant lezen, computeren of tv kijken, dat vind ik fijn. Ik hoef niet zo nodig weg.” Mini: “Hij moppert als ik hem naar RCG breng, maar als hij er eenmaal is, heeft hij het fijn.” Ad: “RCG ligt in het centrum van Roermond, ik kan zo met mijn scootmobiel de stad in. Het Munsterplein ligt voor de deur. Dat is vooral in de zomer heel gezellig.” Mini: “We moeten allebei even onze draai vinden als ik Ad heb weggebracht. Hij daar en ik hier. Maar ik maak me geen moment zorgen, ik weet dat hij goed verzorgd wordt.”

Even bijtanken

De Binnenhof, de afdeling waar Ad verblijft, voelt inmiddels heel vertrouwd. Ad: “Ik heb er een mooie ruime kamer met een eigen keukenblokje en badkamer.” Mini: “We nemen altijd wat spulletjes van thuis mee, zodat het toch een beetje zijn eigen plekje is. De droppot gaat ook mee. Die kan hij niet missen en de verpleging weet ook al waar ze een dropje kunnen komen pikken.” Ad: “Op de Binnenhof zitten allemaal mensen die er maar kort blijven. Laatst was er vrachtwagenchauffeur aan het revalideren. Dat was heel gezellig. Ik heb altijd een transportbedrijf gehad, dus je snapt wel waar wij over praatten.” Mini: “Respijtzorg is voor ons een mooie oplossing. Als Ad bij RCG is, kan ik er onbezorgd een paar dagen uit. Dat heb ik dan ook echt nodig, want mantelzorgen is gewoon hard werken.”

Respijtzorg

Respijtzorg of vervangende zorg geeft de mantelzorger een adempauze. U kunt deze vorm van zorg aanvragen bij de gemeente waar u woont, de Wet langdurige zorg of uw zorgverzekeraar.

De gemeente of het Steunpunt Mantelzorg kunnen u meer informatie geven. U kunt ook contact opnemen met het Klantcontactcentrum van Proteion voor meer informatie. Het Klantcontactcentrum is op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur bereikbaar via 088-850 00 00.