Ode aan de mantelzorg


Dag van de Mantelzorg: de familie Vergeer vertelt over de verhuizing van hun moeder naar zorgcentrum Roncalli

Mantelzorgers zijn ontzettend belangrijk. Op de dag van de Mantelzorg zetten wij hen daarom graag even in het zonnetje. We spraken de kinderen van mevrouw Vergeer-den Hartog: Hans, Joke en Vera. Hun moeder heeft de laatste 11 maanden van haar leven gewoond in zorgcentrum Proteion Roncalli in Roermond. Wij delen graag de warme terugblik van de familie op de laatste periode van haar leven. En op de ervaring van de familie met de zorg die Proteion Roncalli daarbij bood.

Dag van de Mantelzorg

Ver weg en toch vertrouwd

Het was misschien niet de meest logische keuze voor mevrouw Vergeer-den Hartog om te verhuizen naar een zorgcentrum in Roermond. Eerder woonde zij namelijk in een verzorgingshuis in Rotterdam. Dat was voor de familie (in Venlo) wel een pittig stukje reizen. Toen mevrouw moest verhuizen door haar veranderende situatie, wilde de familie dan ook graag dat ze dichterbij kwam wonen. “Na een bezichtiging bij Proteion Roncalli waren wij direct enthousiast,” vertelt zoon Hans Vergeer. “Al kwam ze vanaf de andere kant van het land op een totaal nieuwe plek, verhuizen naar Rancolli was een gouden zet.”

De warme zorg van Roncalli

“Onze moeder fleurde daar helemaal op,” vertelt de familie. “Ze was erg positief over de verzorging en het personeel, en dat was moeder niet snel.” Mevrouw kwam te wonen in een van de 118 appartementen van Roncalli. En zo’n verhuizing naar een ander deel van het land, met andere gewoontes en gebruiken is natuurlijk best spannend. Het is dan extra belangrijk om dicht bij de zorgvraag en de belevingswereld van de bewoner te blijven. Én oog en oor te houden voor de wensen en zorgen van de familie. Deze aandacht gaf de familie een fijn gevoel. “De verzorging wist in de kortst mogelijke tijd moeder zich thuis te laten voelen door haar overal bij te betrekken. En door de tijd te nemen om haar een écht thuisgevoel te bezorgen,” vertelt Hans. “Wij kregen het gevoel dat de verzorging niet alleen hun werk deed, maar dat zij hun eigen familielid aan het verzorgen waren. Dat warme, dat gaf ons een heel bijzonder goed gevoel.”

“Het is belangrijk dat de zorg in de laatste levensfase goed en liefdevol is”

Familie is altijd welkom

Dit thuisgevoel werd versterkt doordat familie altijd welkom is bij onze zorgtehuizen. Dat is niet alleen prettig voor de bewoner, maar zeker ook voor de familie. Soms is alleen samen een kopje koffiedrinken al een mooie activiteit. Wij betrekken de familie daarom erg bij het leven en de zorg voor onze bewoners. Zij kunnen op elk moment van de dag langskomen, met de bewoner op pad gaan of aanschuiven aan tafel. De familie van mevrouw Vergeer-den Hartog kwam dan ook geregeld langs. “De communicatie met het verzorgend personeel was erg goed,” vertelt Hans, “als er dingen waren die aandacht nodig hadden, werden wij direct op de hoogte gebracht.”

Samen met de mantelzorger

De familie vertelt ook dat de verzorging merkte dat hun moeder soms wat opstandig kon zijn. Een middagdutje zou haar dan wel eens heel goed kunnen doen. “Maar ja, daar was moeder het natuurlijk niet mee eens. De verzorging heeft ons dit uitgelegd en raadde aan dat wij dit het beste met haar konden bespreken, dat ze het dan wel zou aannemen. Het bleek te kloppen! Dit goede advies zorgde ervoor dat ze weer helemaal de oude werd.” Het is maar een klein voorbeeld, maar wel een gewoon bijzonder voorbeeld. Juist de samenwerking met familie en mantelzorgers is zo belangrijk om de juiste zorg op maat te kunnen bieden.

De familie is blij hoe hun moeder haar laatste levensfase bij Proteion Roncalli mocht doorbrengen. De grote verhuizing vanuit Rotterdam naar Roermond bezorgde de familie veel zorgen. Toch voelde mevrouw en de familie zich snel op hun gemak in de nieuwe situatie. “Wij zijn dankbaar dat onze moeder een kort ziekbed heeft gehad,” zegt Hans, “en dat zij in die periode bijzonder goed werd verzorgd.”