
In zorgcentrum Hornerheide draait zorg om meer dan alleen professionele inzet. De betrokkenheid van mantelzorgers en vrijwilligers is minstens zo belangrijk. Deze hulp noemen we informele zorg. Dat is alle hulp van mensen die dat niet als hun beroep doen, zoals mantelzorgers, familieleden, vrienden en vrijwilligers. Verpleegkundige Wilma van Rooij ziet dagelijks hoeveel verschil informele zorg maakt. “We doen het echt samen. En dat voelen onze bewoners.”
Wilma is vaak het eerste aanspreekpunt voor bewoners én hun familie. Ze noemt zichzelf een verbindingspersoon. “Ik ben er bij blije momenten, maar ook bij verdrietige gebeurtenissen. Mijn werk draait om nabijheid, voor bewoners én hun naasten.”
Volgens Wilma ligt de kracht van informele zorg in iets heel eenvoudigs: aanwezig zijn. “Het gaat niet om schoonmaken of medische handelingen. Het gaat om die blik, die aanraking, dat gevoel van herkenning. Ook mensen met dementie voelen dat haarfijn aan.” Ze ziet regelmatig dat families twijfelen of hun aanwezigheid nog iets toevoegt. “Dan zeg ik: misschien herkent uw vader u niet meer bij naam, maar zijn lichaam herkent u nog altijd. En als mensen dat dan weer ervaren, zie je de verbinding terugkomen. Dat is zó waardevol.”
De samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers gaat niet vanzelf. “Veel familieleden komen hier met een schuldgevoel. Ze hebben lang intensief gezorgd en moeten nu loslaten. Dat is een proces.” Wilma kiest bewust voor openheid. “We moeten hun vertrouwen verdienen. Dat betekent dat je niet alleen goed nieuws deelt, maar ook moeilijke dingen bespreekbaar maakt, op een liefdevolle manier.”
“In sommige situaties is samenwerking niet alleen wenselijk, maar echt noodzakelijk om de zorg goed te organiseren. Tijdens een zomer hebben we families en vrijwilligers gevraagd om te helpen in de woonkamer. Zo kregen de vaste medewerkers van Hornerheide de ruimte om met vakantie te gaan. Die gezamenlijke inzet maakte het verschil. Dankzij hun hulp konden wij ons richten op de zorg en bleef er voldoende tijd en aandacht voor onze bewoners. Dan zie je pas echt hoe onmisbaar informele zorg is.”
Informele zorg heeft een positieve invloed op bewoners. “Als familie of vrijwilligers regelmatig langskomen, geeft dat rust. Mensen voelen zich kalmer, vrolijker en meer verbonden.” Maar ook voor het zorgteam is het waardevol. “Mantelzorgers kennen hun dierbare als geen ander. Die kennis helpt ons betere, persoonlijkere zorg te geven.”
Vrijwilliger Ton helpt al een tijd mee op de afdeling. Werken met vrijwilligers vraagt om open communicatie en goede afstemming, merkt Wilma. “De samenwerking met Ton ervaar ik als heel waardevol. Hij brengt gezelligheid en extra aandacht voor de bewoners. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: warme, goede zorg.”
Word vrijwilliger en maak het verschil
Vrijwilligers maken het verschil. Heb jij wekelijks een paar uurtjes tijd over? En wil je iets betekenen voor anderen? Proteion is altijd op zoek naar bevlogen vrijwilligers.
Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Kijk dan voor meer informatie op www.proteion.nl/ vrijwilligers/vrijwilliger.