“Ik heb een klik met ouderen met dementie”


Inmiddels werkt Robin Brouns (24 jaar) al drie jaar bij Proteion Sterrebosch in Thorn als verzorgende IG. Samen met haar team draagt ze zorg voor ouderen met dementie. Iedereen helpt elkaar, iedereen is ervoor elkaar. Daarnaast is geen werkdag hetzelfde, ook al lijkt dit soms wel zo. Dat maakt werken bij Proteion bijzonder.

Zorg is meer dan verzorgen
“Als verzorgende IG werk ik op de PG-afdeling waar ouderen wonen met dementie. Daar dragen we niet alleen zorg voor de bewoners, maar doen nog veel meer. We zorgen voor een veilige woonomgeving en proberen er mede voor te zorgen dat ouderen een zinvolle dagbesteding hebben. Het is dus veel breder dan helpen met aan- en uitkleden, wassen, toiletgang, medicatie geven etc. Het zijn ook juist de kleine dingen die ervoor zorgen dat een bewoner zich veilig kan voelen in een andere omgeving. Dit kan zitten in bijvoorbeeld herkenbaarheid en een band opbouwen met de bewoner. Ook al heeft iemand dementie, ze kunnen vaak toch nog dingen leren. Ik probeer altijd te kijken naar de behoeften van de bewoner, waarop ik de zorg en ondersteuning probeer aan te passen.”

Op pad met Robin
“In de ochtend lees ik mij eerst in of er bijzonderheden zijn voor de huiskamer waar ik die dag zorg voor draag. Aansluitend heb ik de overdracht met de nachtdienst. Zij vertellen mij de bijzonderheden van wat er in de nacht gebeurd is. Na de overdracht ga ik naar de huiskamer en maak eerst een medicatierondje voordat ik begin met wassen, helpen met aankleden, ondersteunen met naar het toilet gaan en dergelijke. Hierbij moeten we altijd even kijken in hoeverre we de bewoner moeten ondersteunen of welke begeleiding nodig is. Zodra de bewoner aangekleed is en wel, begeleid ik hen naar de woonkamer. Daar krijgen ze een lekker ontbijtje van mijn collega. Heel soms help ik met het verzorgen van het ontbijt als hiervoor ruimte is. Zodra alle bewoners verzorgd zijn en ontbeten hebben, volgt de volgende medicatieronde. Als er tijd over is, maak ik een praatje met bewoners om ze één op één aandacht te geven. Tussendoor help ik bijvoorbeeld bewoners met naar het toilet gaan.”

Werken bij Sterrebosch is gewoon bijzonder
“Door mijn afstudeerstage ben ik blijven plakken bij Sterrebosch. Ik heb mijn diploma op de afdeling gehaald en het beviel mij gewoon goed en zat op mijn plek in het team. Na mij diploma kreeg ik de kans om te blijven werken en die kans heb ik met beide handen aangenomen. Ook blijft de zorg altijd veranderen en bewegen, er liggen voldoende uitdagingen op dit moment. Zo zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden binnen Proteion.”

Verbondenheid mét dementie
“Wat ik heel mooi blijf vinden is dat bewoners met dementie jou als medewerker gaan herkennen. Daardoor bouw je een vertrouwensband op. Dit uiten ze op verschillende manieren en zeggen bijvoorbeeld ‘Ben je alweer hier?’ als je een aantal dagen achter elkaar hebt gewerkt. Of een bewoner was eerst een beetje boos, waarna je vervolgens ziet in de ogen dat ze jou herkennen en zeggen ‘Oh wacht, jij bent het’. Dat vind ik het bijzondere en mooie aan mijn werk.”

‘Ik heb een klik met ouderen met dementie’
“Tijdens mijn opleiding heb ik vooral stagegelopen in de ouderenzorg. Met name ouderen met dementie. Dat voelde als een super goede klik, waardoor ik ook in de ouderenzorg ben gaan werken. Voornamelijk de doelgroep met dementie spreekt mij aan. Het is soms hetzelfde riedeltje doordat mensen vaak vaste tijden hebben dat ze naar bed willen of willen opstaan. Maar toch is het elke dag weer anders. De gesprekken over vroeger die je kunt hebben met de ouderen en vervolgens de vreugde die je ziet ontstaan, juist dát vind ik zo mooi om te zien.”

Werken bij Proteion Sterrebosch
Vind jij die kleine momenten in je werk ook groots? Dan hoor jij bij ons. Jij. Maakt dat gewóón nog net iets meer bijzonder. Kom je ook bij Proteion Sterrebosch werken? Kijk op www.welkombijproteion.nl/vacatures voor alle vacatures.