“Ik heb een klik met ouderen met dementie”


Robin Brouns (24 jaar) werkt als verzorgende IG bij Proteion Sterrebosch in Thorn. Samen met haar team draagt ze zorg voor ouderen met dementie. Iedereen helpt elkaar, iedereen is ervoor elkaar. Daarnaast is geen werkdag hetzelfde, ook al lijkt dit soms wel zo. Dat maakt werken bij Proteion bijzonder.

Zorg is meer dan verzorgen

“Als verzorgende IG werk ik op de PG-afdeling waar ouderen met dementie wonen. Daar dragen we niet alleen zorg voor de bewoners, maar doen we nog veel meer. We zorgen voor een veilige woonomgeving en proberen ervoor te zorgen dat de ouderen een zinvolle dagbesteding hebben. Het is dus veel breder dan helpen met aan- en uitkleden, wassen, toiletgang, medicatie geven etc. Het zijn juist de kleine dingen die ervoor zorgen dat bewoners zich veilig kunnen voelen in een andere omgeving. Ik kijk naar de behoeften van de bewoners, waarop ik de zorg en ondersteuning probeer aan te passen.”

Op pad met Robin

“In de ochtend lees ik mij eerst in of er bijzonderheden zijn voor de huiskamer waar ik die dag zorg voor draag. Aansluitend heb ik de overdracht met de nachtdienst. Zij vertellen mij over bijzonderheden die tijdens de nacht zijn gebeurd. Na de overdracht ga ik naar de huiskamer. Ik maak eerst een medicatieronde, voordat ik ouderen help met wassen, aankleden en naar het toilet gaan. Zodra de bewoners zijn aangekleed, begeleid ik hen naar de woonkamer. Daar krijgen ze een lekker ontbijtje van mijn collega. Heel soms help ik met het verzorgen van het ontbijt als daarvoor ruimte is. Zodra alle bewoners verzorgd zijn en ontbeten hebben, volgt de volgende medicatieronde. Als er tijd over is, maak ik een praatje met bewoners om ze één op één aandacht te geven. Tussendoor help ik bijvoorbeeld bewoners met naar het toilet gaan.”

“Het zijn juist de kleine dingen”

Ik zit hier op mijn plek 

“Door mijn afstudeerstage ben ik blijven plakken bij Sterrebosch. Ik heb mijn diploma op de afdeling gehaald en kreeg de kans om te blijven werken. Deze kans heb ik met beide handen aangenomen. Het beviel mij gewoon goed. Ook blijft de zorg veranderen en zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden binnen Proteion. Ik ziet hier op mijn plek.”

Verbonden voelen 

“Wat ik bijzonder vind aan mijn werk is dat bewoners met dementie jou als medewerker gaan herkennen. Daardoor bouw je samen een vertrouwensband op. Tijdens mijn opleiding heb ik meerdere keren stagegelopen in de ouderenzorg. Ik ontdekte toen dat ik het fijn vind om te zorgen voor ouderen met dementie. De gesprekken over vroeger die je met ouderen hebt en vervolgens de vreugde die je ziet ontstaan, juist dat vind ik mooi om te zien. Het zijn de kleine dingen die het werk bijzonder maken.”

Werken bij Proteion Sterrebosch

Vind jij die kleine momenten in je werk ook groots? Dan hoor jij bij ons. Jij. Maakt dat gewóón nog net iets meer bijzonder. Kom je ook bij Proteion Sterrebosch werken? Kijk op www.welkombijproteion.nl/vacatures voor alle vacatures.

Gerelateerde verhalen

Geen zoekresultaten gevonden
Bekijk alle verhalen