Het verpleegtechnisch team (VTT) van Proteion


Dé samenwerkingspartner op het gebied van ziekenhuisverplaatste zorg

Het verpleegtechnisch team (VTT) van Proteion maakt het mogelijk om zorg die voorheen in het ziekenhuis werd verricht ook thuis te laten plaatsvinden. Hierdoor kunnen patiënten langer thuis blijven wonen, of na een ziekenhuisopname eerder naar huis. Lian Greijn-Ottenheijm is technisch thuiszorgverpleegkundige binnen het VTT in Horst. Ze vertelt hoe het VTT het verschil maakt.

Mobiel team

“Het VTT is een mobiel team van Proteion dat 24/7 paraat staat voor iedereen die thuis medisch-specialistische verpleging nodig heeft,” legt Lian uit. “Ons team in Horst bestaat uit acht verpleegkundigen. Op afroep van ziekenhuizen, huisartsen en andere medisch specialisten verrichten we verpleegkundige handelingen bij mensen thuis. Het VTT helpt niet alleen cliënten van Proteion, maar staat klaar voor iedereen in de regio; van jong tot oud.”

Specialistische verpleging

“Bij onze werkzaamheden kun je onder andere denken aan wondzorg, drainverzorging, het inbrengen van een maagsonde, of het opstarten van palliatieve sedatie. Waar mensen voorheen soms 6 weken in het ziekenhuis moesten verblijven voor een antibioticabehandeling, krijgen zij nu van ons infuustherapie om hun behandeling op een veilige manier thuis te kunnen vervolgen. Ook na een chemokuur hoeven cliënten niet meer terug naar het ziekenhuis voor het afkoppelen van de pomp; dit kunnen wij voor ze doen. Door betrokken te zijn bij cliënten in de thuissituatie, bouw je soms een hechte band met elkaar op. Dit maakt mijn werk erg bijzonder.”

Vrijheid en rust

“Onze zorg wordt heel goed ontvangen door cliënten. Doordat mensen eerder naar huis kunnen, krijgen zij een stuk van hun vrijheid terug. Daarnaast vinden onze cliënten het ontzettend prettig om in de eigen, vertrouwde omgeving te herstellen. Palliatief terminale cliënten kunnen hierdoor meer tijd met hun dierbaren doorbrengen. Ook ervaren zij meer rust rondom hun ziekteproces. Het VTT staat voortdurend in contact met behandelaren in het ziekenhuis. Hierdoor kunnen cliënten en mantelzorgers met veel vragen ook bij ons terecht.”

Zelfredzaam en onafhankelijk

“Om mensen minder afhankelijk te laten zijn van zorg, leren wij hen waar mogelijk ook handelingen aan. Van het bestellen van materialen tot het zelfstandig aansluiten van een antibioticakuur of het doorspoelen van een drain. Dit bevordert de zelfredzaamheid van mensen. Bijkomend voordeel is dat cliënten vaker hun eigen zorgmoment kunnen kiezen en niet afhankelijk zijn van het tijdstip waarop wij zorg komen leveren.”

Meer zorgcapaciteit

“Het VTT ondersteunt niet alleen de specialisten in ziekenhuizen, zoals het VieCuri en het Maastricht UMC+, maar ook bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten. Wij verlagen voor hen de werkdruk, waardoor er meer zorgcapaciteit wordt gecreëerd. Als team staan we nauw met deze verschillende zorgverleners in contact, waardoor de coördinatie en doorverwijzing van cliënten soepeler verloopt.”

Vertrouwen

“Het VTT is in 2017 als team gestart. De eerste jaren moesten we nog het vertrouwen winnen van bijvoorbeeld huisartsen en specialisten. Zij waren het niet gewend om taken en verantwoordelijkheden uit handen te geven. Inmiddels functioneren we samen als een geoliede machine. Daar zijn wij als VTT ontzettend trots op!” Aldus Lian Greijn-Ottenheijm.