Het Innovatielab van Proteion brengt ideeën tot leven


Het aantal ouderen stijgt in een rap tempo. Om goede zorg te kunnen blijven bieden, zullen we de zorg anders moeten organiseren. Eenvoudiger, logischer en slimmer; met aandacht voor de cliënt én het werkplezier van onze zorgmedewerkers. Innovaties spelen daarbij een belangrijke rol. Om innovaties een kans te geven, lanceerde Proteion het Innovatielab: dé creatieve hotspot van Proteion waar ideeën vanuit de hele organisatie samensmelten.

Samen met zorgmedewerkers

“Zorgmedewerkers zijn van nature heel creatief in het vinden van oplossingen,” vertelt Jill Schneiders-Bindels, coördinator Innovatie & Onderzoek bij Proteion. “Er leven allerlei goede ideeën binnen onze organisatie. Om deze ideeën te laten slagen, hebben we het Innovatielab opgericht. Hiermee brengen we samen met medewerkers ideeën verder. Het Innovatielab is geen fysieke ruimte, maar een team van mensen: van innovatieambassadeurs tot zorgmedewerkers en medewerkers van de ondersteunende diensten. Met dit team bespreken en toetsen we ideeën op haalbaarheid en inzetbaarheid. Daar plukken zowel medewerkers als cliënten de vruchten van.”

Slim incontinentiemateriaal

“Een goed voorbeeld van een innovatie is slim incontinentiemateriaal. Slim incontinentiemateriaal vermindert nachtelijke verstoringen voor de bewoners van onze psychogeriatrische afdelingen en zorgt voor een efficiënte werkwijze waardoor medewerkers meer tijd hebben voor onze bewoners.”

Innovatielab komt met zelfredzaamheidskoffer
Kelly Vervoort, wijkverpleegkundige

De zelfredzaamheidskoffer

“Een ander innovatieproject is de zelfredzaamheidskoffer. Dit is een koffer die hulpmiddelen bevat waarmee cliënten bijvoorbeeld zelf steunkousen aan en uit kunnen trekken of zichzelf kunnen aankleden. De zorgmedewerkers ondersteunen de cliënten bij de selectie van het juiste hulpmiddel. Ons doel is om de cliënt zo lang mogelijk zelfredzaam te houden en de eigen regie te laten behouden.”

Meer weten?

“Dankzij het Innovatielab gaan de prachtige initiatieven en ideeën van onze medewerkers niet verloren. Ook zorgen we ervoor dat onze teams van elkaar leren. Samen vernieuwen we de zorg, om zo het gewone bijzonder te maken,” concludeert Jill. Wil je meer weten over het Innovatielab? Ga dan naar www.proteion.nl/innovatielab. Heb je een goed idee dat je met ons wilt delen? Stuur dan een e-mail naar innovatielab@proteion.nl.