Libermannhof: een warme laatste groet


Bij zorgcentrum Libermannhof in Gennep ontwierpen een aantal collega’s samen met naaiatelier Unique een bijzondere uitgeleide deken. Iedere collega maakte een eigen creatie. Henny (eigenaresse van het atelier) bracht deze ontwerpen vervolgens samen tot een gewoon bijzonder geheel. In dit verhaal vertellen collega’s meer over hun ontwerp en hoe deze deken zorgt voor een warme laatste groet.

een warme laatste groet bij Libermannhof

Mooi afscheid

Astrid (verpleegkundige met aandachtsveld Palliatieve zorg) vertelt: “Bij Libermannhof vormen we samen met collega’s en bewoners een hechte groep. We zijn niet zo groot en kennen elkaar dus goed. Als een bewoner komt te overlijden, vinden we het belangrijk dat hij of zij ons met een warm en mooi afscheid verlaat. Deze uitgeleide deken draagt daaraan bij.”

Collega’s aan het woord

Suus (verzorgende): “Met het klavertje vier wil ik de bewoner geluk wensen in het hiernamaals én dankbaarheid tonen voor het leven.”

Laura (vrijwilligerscoördinator en activiteitenbegeleider): “We hebben in ons zorgcentrum vaak te maken met afscheid nemen. Bewoners hebben in het verleden in veel situaties al geliefden verloren. In gesprekken over de dood geven zij vaak aan dat ze hopen weer bij hun geliefden terug te komen. Mijn illustratie staat daarom voor verbondenheid en de betekenis van de relaties.”

Anita (verzorgende IG): “Een boom is voor mij het symbool van de cyclus van het leven. Enerzijds met de wortels stevig in de aarde en anderzijds reiken de takken naar de hemel.”

‘De hartjes staan voor de liefde’

Dionne (managementassistent): “Vlinders staan voor mij symbool voor transitie. Dat is een mooie vergelijking met waar de dood voor staat. Ze staan ook voor luchtigheid en vreugde. Met mijn creatie wil ik deze combinatie laten zien.”

Marlies (verpleegkundige): “Ik heb gekozen voor vlinders en hartjes. Vlinders staan voor het loslaten van het leven wanneer iemand komt te overlijden. De hartjes staan voor de liefde die altijd blijft bestaan.”

Elly (verzorgende): “Voor mijn ontwerp heb ik een kruisje gemaakt. Het kruisje staat voor mij symbool voor de dood en dat mag, vind ik, niet ontbreken op deze warme deken.”

Maria (verpleegkundige): “Luchtballonnen staan voor mij voor vrijheid. In het heelal zweven de aarde, sterren en planeten vrij rond. Ook al weten we niet waar het hiernamaals is, het is er vast heel vredig en mooi. Het gevoel van vrijheid wil ik met mijn illustratie delen. Ik vind het prachtig dat we met z’n allen iets moois hebben gemaakt. Met deze uitgeleide deken kunnen we een warme laatste groet meegeven. Het was bijzonder om hieraan mee te mogen werken!”

‘De vogel staat voor een nieuw bestaan’

Astrid (verpleegkundige): “Loslaten van iemand die je liefhebt, is het lastigste van alles. Leeftijd speelt hierin geen rol. In mijn ontwerp heb ik gekozen voor vlinders, die symbool staan voor een nieuw begin en wedergeboorte. De vlinder brengt ook een mooie boodschap met zich mee: de boodschap van liefde, vreugde en gezondheid.”

Jennifer (leerling BBL verzorgende IG): “Deze deken vormt een warm gebaar voor de bewoners en mijn ontwerp sluit daarop aan. Het was een gewoon bijzondere ervaring om samen met collega’s hieraan te mogen werken!”

Claudia (verzorgende IG): “Voor mijn stukje heb ik gekozen voor veel kleur en glamour. Het ontwerp straalt plezier uit en dat is precies wat ik in de 13 jaar dat ik bij Libermannhof werk voel in het verzorgen en begeleiden van onze bewoners. Het gekleurde hart staat voor de bewoners en het gouden randje voor de band die we samen opgebouwd hebben. Goud is dat zeker! De vogel staat voor een nieuw bestaan. Als een bewoner komt te overlijden, voelt dat als een afscheid. Wat volgt is een laatste groet. De herinneringen blijven als een gouden randje bestaan in mijn eigen hart.”

Vanuit het hart

Astrid: “Het mooie is dat ieders ontwerp vanuit het hart is gemaakt en dat zie je ook terug. De deken laat zien dat het leven gevierd wordt en dat de overleden bewoner ons en de familie met warmte en liefde verlaat. We zijn Henny erg dankbaar voor het meedenken en het ontwerpen van deze deken. Het is nog mooier geworden dan we hadden verwacht!”