De diversiteit van het werk als wijkverpleegkundige


Tijdens Opgepikt on Tour spraken we met Kelly Jennissen en Winneke Jacobs, beiden werkzaam als wijkverpleegkundige, Kelly in de regio Maasgouw en Winneke in de regio Roerdalen. We bespraken wat het werk als wijkverpleegkundige zo bijzonder maakt, de belangrijkste taken, wat dit voor cliënten betekent en de uitdagingen en kansen voor de toekomst.

Bijzonder en afwisselend werk als wijkverpleegkundige

Winneke: “Als wijkverpleegkundige draai je mee met routes en ga je bij de cliënten thuis langs. Wat dit werk zo bijzonder maakt, is de diversiteit en afwisseling. Naast het verlenen van directe zorg, houd je je bezig met een breed scala aan taken, zoals het bijwerken van zorgplannen, aanmaken van legitimaties, oplossen van openstaande diensten en coördineren van teamzaken. We hebben veel contact met collega’s om te sparren en te bespreken hoe we de beste ondersteuning kunnen bieden aan onze cliënten. Hiervoor hebben we ook contact met huisartsen en praktijkondersteuners. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij verdient, en dat maakt dit werk niet alleen uitdagend, maar ook ontzettend waardevol.”

Kelly Jennissen en Winneke Jacobs

Persoonlijke zorg

Kelly: “Als wijkverpleegkundige kom je bij cliënten thuis, wat de zorg meteen persoonlijker maakt. Je ziet hun vertrouwde omgeving, zoals foto’s aan de muur, die vaak aanleiding geven tot een gesprek. Cliënten vertellen graag over vroeger en het is fijn om een luisterend oor te bieden. Het schouderklopje en de lach op het gezicht van de cliënten maakt elke dag gewoon bijzonder”. Winneke: “Zo heb ik een verhaal van een cliënt die soms wat nors was. Als ik over mijn kinderen of mijn nieuwe puppy vertelde en foto’s liet zien, begon ze van oor tot oor te stralen. Het geeft me voldoening dat ik haar dag hiermee heb kunnen opvrolijken.” Kelly vult aan: “Op het moment dat je meer over je persoonlijke leven vertelt, creëer je een vertrouwelijke sfeer waarin cliënten zich ook openstellen om hun eigen verhalen met je te delen. Hierdoor kan je de zorg ook weer beter op de cliënt aanpassen. De dankbaarheid van de cliënten is bijzonder”.

“De dankbaarheid van de cliënten is bijzonder”

Uitdagingen en kansen voor de toekomst

Kelly: “Als wijkverpleegkundige speel je een belangrijke rol in het behouden van de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten. Ons doel is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren, zodat ze mogelijk zelfs zonder zorg verder kunnen. Er is een tekort aan zorgcentra en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Daarom is het goed om zelfredzaamheid nog meer te stimuleren, zodat cliënten zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen, eventueel met wat aanpassingen of ondersteuning van onze kant. We kijken altijd op wat voor manier we iets voor een cliënt kunnen betekenen”.

Vraag een plaatje aan

Ook aan Kelly en Winneke hebben we gevraagd om een plaatje aan te vragen. Winneke: “Wij willen graag het nummer ‘Laote we praote’ van Lex Uiting aanvragen voor al onze cliënten.” Kelly vult aan: “omdat we dit een mooi nummer vinden en toepasselijk voor ons dagelijks werk.” Benieuwd welke plaatjes er nog meer zijn aangevraagd in de regio Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen? Ga dan naar www.proteion.nl/opgepiktontourregiomer. 

Werken als wijkverpleegkundige

Wil jij net zoals Winneke en Kelly ook als wijkverpleegkundige werken? Kijk op www.welkombijproteion.nl voor de mogelijkheden.