Buurtbemiddeling: van onenigheid naar keuvelend huiswaarts
Veel mensen kunnen het goed vinden met hun buren. Toch zorgen sommige situaties voor spanningen. In dat geval kun je een buurtbemiddelaar van Proteion buurtbemiddeling om hulp vragen. John Koolen (74) en Ger Boereboom (74) bemiddelen al jaren in de regio Leudal, Weert, Maasgouw, Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren en Beesel. Wat komen de heren zoal tegen en wat drijft ze om dit vrijwilligerswerk te doen?
Van tuinonderhoud tot festival
John is al 15 jaar buurtbemiddelaar. “Harde muziek, blaffende honden, overhangende takken, luidruchtige kinderen of kliko’s die in het zicht staan; de kleinste ergernissen kunnen al leiden tot conflicten. We wonen in dit landje nou eenmaal met z’n allen dicht op elkaar. De lontjes worden steeds korter. Ik gun het mensen om op een prettige manier naast elkaar te wonen.”
Meer begrip
“Elke aanvraag voor bemiddeling ga ik samen met een collega aan”, legt Ger uit. “Zodra wij worden ingeschakeld, gaan we eerst met beide partijen afzonderlijk in gesprek. We stellen ons neutraal op en luisteren vooral. Vervolgens proberen we de buren met elkaar aan tafel te krijgen. We zoeken dan samen naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Door mensen met elkaar te laten praten, ontstaat er begrip. Het leukste is als buren die elkaar lange tijd geen blik hebben gegund, al keuvelend naar huis wandelen. Die voldoening, daar doe ik het voor.”
Taalbarrière
“Soms zetten mensen de hakken in het zand en komen we er niet doorheen”, geeft John aan. “Een andere uitdaging waar we steeds vaker tegenaanlopen is de taalbarrière. Als buren elkaar niet of nauwelijks kunnen verstaan, roepen we de hulp van een tolk in. Vooral als het gaat om de Arabische taal zoeken we nog kundige vertalers die ons bij willen staan.”
Stel je voor
Een tip van John om op goede voet te blijven met je buren: “Vroeger was het normaal om jezelf even voor te stellen zodra je ergens kwam wonen. Die eerste kennismaking wordt tegenwoordig vaak overgeslagen, maar is cruciaal voor de band in de toekomst. We maken het regelmatig mee dat mensen al een paar jaar naast elkaar wonen en elkaars naam nog niet eens kennen.” Ger is het met John eens en vult aan: “Het zou mooi zijn als mensen elkaar wat meer gunnen. Een vriendelijk woord kost niets.”
Word jij onze collega?
“Buurtbemiddeling is een dankbare bezigheid die al 8 jaar mijn leven verrijkt”, zegt Ger. “Het zou geweldig zijn als meer mensen zich bij ons aansluiten, want de behoefte aan buurtbemiddeling neemt toe. We zijn met een ontzettend gezellige club. Je leert nieuwe mensen kennen en je bepaalt zelf welke aanvraag je aanneemt.”
Ben je nieuwsgierig of wil je je aanmelden?
Klik hier voor meer informatie over Proteion buurtbemiddeling. Stuur een e-mail naar info@proteionbuurtbemiddeling.nl of neem contact op met een van de coördinatoren buurtbemiddeling, Mieke Moons of Claire van Bekkum. Zij zijn bereikbaar via 06 -20 28 05 76.