Burendag; stel je voor! 3 tips van de bemiddelaar.


24 september, nationale burendag! Maar helaas is niet elke buur een goede vriend. Jammer is dat, want goed contact met je buren is veel waard. Loopt het niet lekker tussen u en de buren? Dan zijn er onafhankelijke buurtbemiddelaars, die luisteren naar beide partijen, ondersteunen bij het oplossen van het problemen het herstellen van het contact. Drie tips van de buurtbemiddelaars om burenruzies te voorkomen of op te lossen.

Tip 1: Stel je voor!

De gewoonte om je even voor te stellen als buren, is niet meer zo gewoon. De nieuwe buren zijn druk met verhuizen en verbouwen en denken steeds; o ja, nog even aanbellen. Aan de andere kant van de muur zitten de ‘oude buren’ te wachten tot er iemand komt, want zo hoort dat toch? Ook oude buren kunnen natuurlijk de eerste stap zetten. Wie waardeert dat nou niet? En bekijk het eens van de andere kant? Voor de nieuwelingen is alles anders en overweldigend en misschien wel heel spannend om contact te leggen. De oude buren begeven zich op bekend terrein, alleen de nieuwe gezichten zijn nieuw. Nationale Burendag (24 september) is dé gelegenheid om je even voor te stellen.

Buurtbemiddelaars John, Jaëlle en nog zo’n 50 anderen zetten zich in voor fijner burencontact

Tip 2: Leef je in

Overlast van de buren is vaak onbewust. Als de muziek hard staat, kan dat zijn omdat zij een gezellige avond hebben, niet om de buren te storen. Als de vuilnisbak nog in het paadje staat, zijn ze die wellicht gewoon vergeten. Dat de hond blaft als de buren weg zijn, horen zij zelf niet. Bespreek problemen met elkaar vóór de irritatie uit de hand loopt en sta ervoor open dat de buren zich niet realiseren dat zij voor overlast zorgen.

Tip 3: ‘Veeg je eigen stoep schoon’

De meeste ruziemakers leggen de schuld bij een ander. Dat is tussen kinderen op het schoolplein niet anders dan bij buren. In vrijwel elke ruzie hebben beide partijen een aandeel. Luister naar elkaar tijdens het bespreken van een probleem, en sta open om zelf ook een concessie te doen. Er samen uitkomen, levert je immers veel op. Zoals buurtbemiddelaar John zegt: “Mijn leidraad is een oud gezegde van mijn oma: Veeg eerst je eigen stoep schoon.”

Meer over buurtbemiddeling

De vrijwillige buurtbemiddelaars van Proteion buurtbemiddeling helpen buren met een (dreigend) conflict om samen een oplossing te vinden. Dat gaat van kleine irritaties tot uit de hand gelopen situaties waarbij ook de gemeente, woningcorporatie en politie betrokken kunnen zijn. De onpartijdige bemiddelaar luistert naar beide partijen en ondersteunt hen het probleem op te lossen en het contact en de communicatie tussen buren te herstellen, en zo de leefbaarheid te vergroten. Voor deze laagdrempelige dienstverlening zijn zo’n 50 buurtbemiddelaars actief in onze regio, die worden begeleid door Proteion Buurtbemiddeling.

Ook buurtbemiddelaar worden? We maken graag kennis! Kijk eens op proteionbuurtbemiddeling.nl.